FUGIDES
Cultura 25/10/2013

La Menorca menys turística

La tardor és una bona època per gaudir de minivacances temàtiques fora dels circuits habituals

Cecilia Lorenzo
3 min

És possible viure unes minivacances temàtiques a l'illa de Menorca lluny dels circuits turístics habituals. Només cal apuntar-se a un workshop i treure el màxim suc a una estada a l'illa aprofundint en un tema concret que ens interessi. Aquestes estades temàtiques permeten anar més enllà del típic pack de cales, caldereta i visita als tres o quatre monuments més emblemàtics de l'illa i ens proposen veritables descobertes.

CENT PER CENT SOSTENIBLE

Descobrir la cultura talaiòtica, apreciar la riquesa geològica de Tramuntana i Migjorn, estudiar en directe la botànica de l'illa o posar en pràctica diferents tècniques de fotografia als millors escenaris naturals. Aquests exercicis vacacionals formen part dels quatre workhops de tardor que tenen lloc en diferents dates dels mesos de novembre i desembre. Cada estada té una durada d'uns quatre o cinc dies, un temps dedicat a gaudir d'un programa d'estímuls i experiències pensades exclusivament per a l'ocasió: guies especialitzats, rutes originals, grups reduïts, xerrades, sortides temàtiques, allotjaments bonics i sostenibles o tastets de cuina menorquina. La filosofia del nou producte s'emmarca dins el turisme slow , sostenible, de qualitat i en comunió amb la natura, en una illa declarada Reserva de la Biosfera. L'objectiu és viatjar i aprendre coses noves a cada pas. El preu dels workshops és de 750 € (inclou l'allotjament, tots els àpats excepte els sopars, trasllats interns i totes les activitats, materials, rutes i conferències, i no inclou el trasllat fins a Menorca).

MENORCA ANCESTRAL

La naveta des Tudons és el monument prehistòric més conegut de Menorca. En ple estiu és ple de turistes que hi passen per fer la foto de rigor i es queden meravellats en veure aquest espectacular edifici funerari del segle I aC. El workshop d'arqueologia comença precisament aquí, al símbol arqueològic de l'illa, un lloc màgic que, fora de temporada i escoltant les explicacions de l'Elena Sintes -membre de l'Institut Menorquí d'Estudis, arqueòloga i gran coneixedora de l'illa- encara ho és més. Més enllà de la naveta des Tudons, i de la mà de l'Elena, es fan xerrades sobre arqueologia i prehistòria menorquina (amb especial atenció a la cultura talaiòtica) i es visiten molts altres poblats prehistòrics (01), talaiots (05) i navetes. Del 14 al 17 de novembre.

MENORCA DES DE LES ROQUES

A Menorca per veure roques? Doncs resulta que l'illa és un dels indrets més increïbles per fer-ho i una de les raons per la qual aquesta illa va ser declarada per la Unesco Reserva de la Biosfera. El Lluís Guilà, geòleg especialitzat en paleontologia, ens porta a descobrir cada racó de l'illa a la recerca de la seva riquesa geològica: de Tirant a Macar per veure els materials més antics; de Cavalleria (03) a Binimel·là per estudiar el Carbonífer i la influència tectònica; de Favàritx al cap Negre per veure en directe l'estratigrafia d'un ambient marí del Paleozoic; ses Penyes d'Egipte i es Mercadal per conèixer les roques del Mesozoic... Després de tot podrem fins i tot fer un mapa geològic de l'illa, en el qual veurem dues zones: al nord, Tramuntana (amb materials més antics i variats) i Migjorn, amb els típics barrancs que es precipiten cap a les cales. Del 7 al 10 de novembre.

LES ARRELS DE MENORCA

Els paisatges naturals de l'illa van més enllà dels que surten a les postals. Les cales d'aigües cristal·lines en són part indestriable però hi ha indrets que deixen igualment bocabadat a qui els visita. Aquest taller intensiu recorre els diferents ambients naturals de Menorca: els barrancs, les zones humides, els penya-segats de la costa nord o els sistemes dunars del sud. El Pere Fraga, membre de l'Institut Menorquí d'Estudis i expert en botànica, sensibilització en temes ecològics, jardineria i conservació de la biodiversitat, acompanya el grup a les diferents sortides per l'illa per descobrir-ne els diferents ecosistemes (04) i la flora endèmica (02). Del 7 al 10 de novembre.

OBJECTIU MENORCA

Un combinat de tardor per conèixer a fons la natura i la fauna de l'illa i al mateix temps descobrir trucs i tècniques de fotografia macro, paisatge i caça fotogràfica. El fotògraf Albert Masó -investigador fotogràfic i biològic i assessor de revistes científiques com National Geographic o Món Científic - explica al detall la teoria, acompanya el grup en les sortides pràctiques a diferents punts de l'illa per practicar, i en tornar ajuda els participants a treballar les fotografies a l'ordinador. Per participar-hi cal tenir càmera i portàtil per a retocs. Del 28 de novembre a l'1 de desembre.

WORKSHOPS MENORCA

MEDITERRANEUM (ES MERCADAL)

971 37 51 62

www.mediterraneum.cat

stats