Cultura 25/01/2013

Menjar, beure i dormir a l'Alt Camp

Casafort de Nulles, Cabra del Camp i Vilardida, experiències més enllà del calçot

Cecilia Lorenzo
3 min
Menjar, beure i dormir a L'ALT CAMP

Casafort de Nulles és un llogaret situat a tocar del poble de Nulles, a l'Alt Camp. S'hi arriba per un camí estret que s'enfila entre camps de vinyes i ametllers. Tot molt rural i slow , un preludi del que trobarem al restaurant QuintaForca, on Xavier Fabra ens dóna la benvinguda i ens diu que som a l'únic restaurant de la comarca on no es fan calçotades.

Entesos, aquí no ens cal ni pitet ni porró, però en canvi podem gaudir del sabor més autèntic dels calçots i d'altres productes de la comarca i dels voltants. Tots els plats que s'hi serveixen són ecològics i quilòmetre zero (amb ingredients comprats a productors de menys de 100 km de distància). Les carxofes són de La Gent del Camp -una cooperativa de productes ecològics del Camp de Tarragona-, el safrà és d'Aromis -una empresa de plantes aromàtiques ecològiques de la Conca de Barberà- i l'oli és de Cal Garriga -una agrobotiga de Bràfim-. I amb excel·lents productes de temporada a les mans, el Xavier crea, experimenta i finalment proposa un menú tancat de deu plats (no hi ha carta) que ofereix als seus clients.

Què tenim avui? Clotxa d'arengada i oli del primer raig, caneló de pularda de la Maria Grau amb pinyons, suquet de rajada... i una sorpresa final: calçots i carxofes amb escabetx suau de tòfona negra acompanyat del seu ou passat per aigua. Un plat de creació pròpia en què els calçots es mengen amb forquilla i ganivet.

Fugir dels tòpics i atrevir-se a fer coses noves és el que també han fet els germans Ferré Morató, la sisena generació d'una família dedicada al cultiu de la vinya. El Vicenç (enòleg, de 29 anys ) i el Xavier (administrador d'empreses, de 23) són l'ànima del celler Mas Vicenç, a Cabra del Camp, on es fa, entre d'altres, l'Arlequí, que enguany ha tingut el primer premi de la DO Tarragona en la categoria de negres criança. El Vicenç va formar-se a França amb el prestigiós enòleg Michel Tardieu i, després de dirigir alguns anys les Bodegas Mas Alta del Priorat, va engegar el seu projecte a la finca familiar, amb l'ajuda dels seus pares i el seu germà. En una visita al celler, a banda de tastar els seus vins i conèixer com s'elaboren, es pot participar (el primer diumenge de cada mes) en propostes tan divertides com el Walk&Wine, una ruta a peu amb dos aturades per fer un maridatge dels vins del celler i tapes elaborades per grans cuiners de la comarca.

I per continuar amb el recorregut viatgem fins a Vilardida, un petit nucli rural que pertany als pobles de Vila-rodona i Montferri. Envoltat d'un mar de ceps hi ha Les Vinyes, un hotel de somni per a parelles a la recerca d'intimitat i descans. Els artífexs d'aquest oasi enmig del desert (hi ha pocs allotjaments com aquest a l'Alt Camp) són Manja Jonker i Josep Ruiz Camps, una holandesa i un català que després de decidir marxar a viure al camp van comprar una casa per convertir-la en un hotelet encantador. Té set habitacions, un restaurant i un spa deliciós que permet rejovenir-se allà on antigament envellien els vins, ja que està situat on abans hi havia el celler de la casa.

CAVALLS EN SEMILLIBERTAT

La Manja adora el sol de Catalunya i el paisatge de l'Alt Camp. És emprenedora i li encanta participar en nous projectes per dinamitzar el territori. Amb el seu marit, el Josep, ha creat el Natural Paddock, un espai on viuen cavalls en semillibertat seguint el natural boarding , una nova tendència per a la cura i la doma d'aquests animals basada a estimular els seus instints naturals. A més de poder visitar l'espai (l'únic d'aquestes característiques a tot Espanya), des de Les Vinyes organitzen diferents activitats i rutes per aprendre-ho tot sobre aquests animals, dels quals la Manja i el Josep són grans admiradors.

stats