MÚSICA
Cultura 03/10/2014

Manresa connecta el folk amb les noves realitats

Tradició, modernitat i arts comunitàries a la 17a Fira Mediterrània

Borja Duñó Aixerch
3 min

Música feta amb pilotes de bàsquet com a eina de cohesió social. Un concert d’electrònica amb les campanes de la seu de Manresa. Dansa hip-hop al so de cobla. Dansa vertical. Una orquestra de samplers. Més cobla. Més hip-hop... La 17a Fira Mediterrània de Manresa, de cultura popular i músiques del món, arriba dijous vinent amb més de 300 activitats de 107 companyies i fins a 35 estrenes. Una programació innovadora que connecta el folk amb noves realitats i amb formes artístiques i musicals sorprenents. “Defensem un concepte de cultura popular molt ampli i aquí hi entren des de la tradició i el patrimoni fins als nous formats, passant per les arts comunitàries; som una fira multidisciplinària”, explica el director artístic, David Ibáñez.

La dissetena edició de la Fira ha rebut un cop dur a causa de la mort de Peret, que era l’artista convidat, com altres anys ho havien sigut Jordi Savall, Isaki Lacuesta, Perejaume o Carles Santos. “El Peret estava desenvolupant un projecte social -diu Ibáñez-. Ens va deixar però el projecte no ha mort i s’integrarà en l’espectacle inaugural [el dijous 9], la Revetlla Mediterrània de La Troba Kung-Fú amb la Unió Musical d’Alaquàs”. Es tracta d’una coral de gent gran i un grup de nens que fan dansa i tindran el seu moment al costat del grup de Joan Garriga. “L’espectacle inaugural és superb. No pot ser més mediterrani i és cultura popular pura i dura: Paquito el chocolatero al costat d’un tema d’Ovidi Montllor, i després la cúmbia, la rumba i la sardana, amb la força del folklore valencià, que és molt potent i salvatge”. Tot això amb més de 25 músics a dalt de l’escenari, en un espectacle que només s’ha pogut veure una vegada, al Grec de l’any passat.

A més, hi ha uns quants caps de cartell internacionals. La cantant portuguesa Dulce Pontes, “un animal escènic”, estrena nou repertori amb dos recitals, al Temporada Alta i a Manresa. El mestre de la kora Toumani Diabaté, “gran estrella de la world music ” i una debilitat de David Ibáñez, presenta un duet amb el seu fill Sidiki. És l’estrena a l’Estat de Toumani & Sidiki (2014), “un disc que fa no sé quants mesos que és a les World Music Charts Europe i que ha estat al festival de Glastonbury”. També hi haurà els Dervixos Giròvags de Damasc amb l’Ensemble Al-Kindi, que vénen de Síria, un país devastat per la guerra. “Suposo que la vida continua d’una manera o una altra”, reflexiona Ibáñez. Serà l’únic concert que faran a Catalunya, tot i que giraran per l’estat espanyol. Des de Marsella, els Massilia Sound System faran el primer concert a l’Estat d’un nou disc, Massilia, amb què celebren 30 anys de trajectòria i que sortirà a finals de mes.

Entre les propostes més sorprenents trobem l’espectacle de la Kulbik Dance Company amb la Cobla Sant Jordi - Ciutat de Barcelona, una coproducció del Mercat de les Flors que compta amb Markooz, “el millor beatboxer d’Espanya”. El hip-hop també hi serà present amb Extraño Weys, de Súria, i la cobla amb altres espectacles, com el de La Iaia XXL, amb la Cobla Bisbal Jove, un projecte que ja s’ha pogut veure diverses vegades però molt recomanable. Una altra combinació sorprenent és la dels britànics Addictive TV, especialistes a remesclar samples de música i vídeo, que estan preparant una col·laboració amb els Txarango. Tan sorprenent com la Big Band Basket Beat, del pedagog Josep Maria Aragay amb joves del Raval, que utilitza pilotes de bàsquet com a instruments de percussió; o com el concert d’electrònica amb les campanes de la seu de Xavi Lloses, “un projecte nascut per anar a tocar les campanes de tots els pobles de Catalunya”, explica Ibáñez.

17a Fira Mediterrània de Manresa

Del 9 al 12 d’octubre. La Troba Kung-Fú & Unió Musical d’Alaquàs, Toumani & Sidiki Diabaté, Dulce Pontes, Eliseo Parra, Kepa Junkera...

www.firamediterrania.cat

stats