Cultura 25/01/2013

7 Maneres diferents de menjar calçots

En tempura, en cremós, en bombons i licor: més enllà de la calçotada

Eva Rexach
2 min
7 Maneres diferents de menjar calçots

Com qui no vol la cosa, ja som a finals de gener i, per tant, en plena temporada de calçots. Aquest diumenge Valls, el centre neuràlgic del calçot, inaugura la 32a edició de la Festa de la Calçotada, i podem assegurar que l'Alt Camp s'omplirà de visitants amb pitets disposats a devorar aquestes cebes a la brasa. Però si esteu cansats de menjar sempre la mateixa recepta i preferiu un entorn més íntim i una gastronomia més creativa, us proposem algunes alternatives.

25 RECEPTES AMB CALÇOTS

Al restaurant Mvlsvm, Àlex Segú ha creat fins a 25 receptes amb el calçot com a ingredient principal: coca d'oli cruixent amb calçots escalivats, escamarlans i romesco; bunyol de calçot i gamba; escuma de calçot; tartaleta de pasta brisa amb melmelada de calçot, crema catalana i gelatina de taronja… Està preparant un llibre amb aquestes receptes i amb 25 propostes que capgiren la calçotada tradicional.

ARRÒS AMB CALÇOTS I CALAMARSETS

Si a més dels calçots us agraden els arrossos, al Vendrell hi ha el restaurant Miquel Soria que uneix aquests dos ingredients, acompanyant-los amb calamarsets de platja. I també serveixen un menú degustació que inclou bacallà, calçots i cansalada del coll.

TEMPURA DE CALÇOTS

A la Bodegueta del Museu, a Cornellà de Llobregat, Xavi Ruiz juga amb la tradició per fusionar dues cuines, la catalana i la japonesa, servint calçots en tempura acompanyats de romesco en escuma, daus calents de tomàquet i germinats. Ells en diuen "menú calçotada actualitzat" perquè també hi serveixen carn i crema catalana, en aquest cas, en forma de mousse . I hi ha dies en què també preparen terrines de calçots, sempre amb les cebes de Valls amb DO.

CALÇOTS ECOLÒGICS

Si us preocupa l'origen del producte i opteu per la gastronomia ecològica, al restaurant Selmellà cultiven els seus propis calçots i fan calçotades a la manera tradicional, a la brasa i amb la salsa corresponent, però amb consciència ecològica. A més, hi tenen una agrobotiga amb productes de la zona.

BOMBONS I LICOR DE CALÇOTS

Per als més atrevits, la Pastisseria Valls va crear fa uns anys dos productes sens dubte sorprenents: el bombó i el licor de calçots. La idea va sorgir en un congrés de calçots que es va celebrar a Valls i on van presentar un gelat de calçots. Buscant la manera que aquest producte tingués una vida més enllà de l'estiu, van crear el licor, un destil·lat de calçot d'uns 35º i un bombó de xocolata negra farcit de melmelada de calçot, que, aquests sí, es poden adquirir tot l'any.

CALÇOTS ENTRE COPES

Hi ha vida calçotaire més enllà de l'Alt Camp, i prova d'això és la proposta de la Cooperativa Falset-Marçà, que ha unit esforços amb l'Hostal Sport per oferir un menú a base de calçots i una visita guiada al celler de la cooperativa, obra de l'arquitecte Cèsar Martinell, deixeble de Gaudí i autor de molts cellers de Catalunya.

CREMÓS DE CALÇOTS

Una original proposta que fan al restaurant Malkebien de València: un cremós de calçots amb mousse de romesco i crostons de pa, que serveixen en un pot de confitura. Això sí, només el trobareu en el menú degustació.

stats