ART
Cultura 08/03/2013

Llibres, lèmurs i naus

Les 5 claus de la 7a edició del festival de literatura amplificada Kosmopolis

Sara Armada
3 min
Llibres, lèmurs i naus

Més enllà d'Orió, prop de les portes de Tanhäuser. Fins a Mart, dalt de la sonda Curiosity, i entre les dunes del desert de Sonora. El lèmur que fa de mascota del Kosmopolis té enguany un full de ruta atapeït. I és que el festival de la literatura amplificada arriba a la setena edició amb l'ambició d'explorar com les paraules i la ciència tendeixen a convergir, en l'infinit i molt abans. Us en descobrim les claus.

1. BITS VERSUS ÀTOMS

Sí, potser sí que fa anys que s'anuncia la mort de la literatura, però avui es llegeix més que mai. Via Facebook, blog, Twitter o tablet , la paraula sembla que hagi trobat la seva permanència en el bit. Kosmopolis, com sempre, aposta per la transgressió dels gèneres i els formats i s'aboca al futur de la mà dels videopoemes del Zebra Poetry Film Festival (16/3, 18 h), el fenomen dels booktrailers (16/3, 19.45 h) o el Bookcamp III, un espai dedicat a l'edició digital 15/3, 11-18.30 h).

2. ELS DETECTIUS SALVATGES

Coincidint amb el Kosmopolis13, i 10 anys després de la seva mort, el CCCB ha obert les caixes on l'escriptor xilè Roberto Bolaño guardava el material inèdit. Amb això i el seu potent univers personal ha muntat una exposició prodigiosa en forma d'investigació oberta, com les dels seus cèlebres detectius salvatges. Arxiu Bolaño, 1977-2003 s'articula temàticament al voltant dels tres escenaris catalans de la vida de l'escriptor: Barcelona, Girona i Blanes, tot i que els anys a Mèxic també hi són prefigurats.

A més, el CCCB prepara una lectura dramatitzada d' El policia de las ratas , a càrrec d'Àlex Rigola (14/3, 20.30 h), i l'estrena de la pel·lícula El futuro , d'Alicia Scherson, inspirada en Una novelita lumpen i presentada al Festival de Sundance (14/3, 22.30 h).

3. SANDMAN I LA PISTA BRITÀNICA

La novel·la gràfica al Regne Unit és un altre dels plats forts del festival. El K13 ha convidat el crític Paul Gravett perquè li prengui el pols al tema (16/3, 19.30 h), i l'il·lustrador Dave McKean, un dels pares de Sandman, també passarà per allà (15/3, 20.30 h). D'altra banda, Karrie Fransman (15/3, 18 h) i Paul Rainey (16/3, 12 h) impartiran tallers especialitzats de còmic.

4. EL BOSÓ DE HIGGS

La ciència com a relat. Aquest és l'argument principal del K13. Per això mateix l'existència del bosó de Higgs, o la partícula de Déu, serà objecte d'anàlisi per part de científics del CERN (16/3, 18 h) i és el tema de la pel·lícula d'animació del mateix nom (15/3, 17.50 h). El Canal Alfa d'enguany (la televisió del festival), per la seva banda, es converteix en una mena de Redes non stop amb treballs dedicats al cervell humà, el funcionament de les metadades, la història del cosmos i les teories d'Albert Einstein.

A més, per celebrar l'arribada de la sonda Curiosity a Mart s'ha preparat un especial sobre el Planeta Vermell amb connexió en directe amb la NASA (15/3, 18 h). Els més petits també tenen pla: qui vulgui aprendre alguna cosa sobre teletransportació i viatges en el temps, que vagi al taller de física quàntica (16/3, 11.30h).

5. BANDA SONORA ORIGINAL

Sempre melòman, el K13 ha organitzat en col·laboració amb l'Institut de Ciències Fotòniques un concert de cançons de ciència-ficció al qual estan cridats a participar els grups Glissando*, Bläue i Pulpopop (16/3, 12.30 h), i el festival abaixarà el teló amb un recital de cançons d'amor i desamor a càrrec del cantant de Mishima, David Carabén (16/3, 22.30 h), amb el títol This is not a love song .

stats