MÚSICA
Cultura 06/06/2014

L’efervescent escena catalana, a punt per al Sónar

El festival de música avançada aposta per 25 artistes locals amb clara projecció internacional

Borja Duñó Aixerch
3 min
L’efervescent escena catalana, 
 A punt per al Sónar

Si no podeu esperar-vos fins al dijous 12, que és quan comença oficialment la 21a edició del Sónar, avui divendres a les 19 h podeu gaudir d’un petit aperitiu gratuït al vestíbul de l’estació de metro de Plaça Universitat, on actuarà el duo catalano-francès Downliners Sekt. I no es tracta d’un grup qualsevol. Amb el seu debut, Silent ascent (2014), publicat fa poc pel prestigiós segell francès InFiné, el projecte de Pere Solé i Fabrizio Rizzin encapçala una llista de 25 noms de l’escena catalana que el Festival Internacional de Música Avançada i New Media Art de Barcelona ha programat aquest any. El Sónar, que ha apostat clarament pel grup portant-lo a les edicions de Reykjavík i d’Estocolm i facilitant la merescuda atenció internacional que està rebent, el presenta ara com cal a Barcelona.

Però Downliners Sekt no són els únics que s’estan fent un nom a l’estranger. Alizzz, àlies de Cristian Quirante, ja s’ha obert camí als Estats Units, primer amb una minigira, i després publicant el seu Sunshine EP al subsegell Jeffree’s de Mad Decent, la marca de Diplo (Major Lazer). Com explica Enric Palau, codirector del Sónar amb Ricard Robles i Sergio Caballero, “és una cosa estratosfèrica que un artista de Castelldefels estigui traient la seva música amb el senyor Diplo i el seu segell Mad Decent i que tingui una repercussió com la que està tenint”. Un altre exemple és el dels graciencs Desert, que presentaran al festival el disc que publicarà el segell nord-americà Minty Fresh. “A partir d’aquí esperem que arrenqui el seu camí, i ja sembla que tenen dates als Estats Units”, avança Palau.

La música electrònica catalana s’ha estat nodrint durant més de vint anys de la influència directa del Sónar, que aquest any rep el Premi Nacional de Cultura i que molt probablement ha jugat un rol imprescindible en la bona salut de l’escena actual. “El Sónar juga el paper de gran aparador i al llarg de la història crec que també ha servit d’inspiració, és un gran punt de trobada, un moment de veure moltes coses i això a una ment creativa li serveix d’inspiració”, explica el codirector del festival.

En qualsevol cas, l’eclosió d’aquests artistes passa per la seva internacionalització. “El creador a Catalunya s’ha de plantejar el món com a mercat, el seu potencial no s’ha d’acabar mai amb el públic local, que és evidentment el primer que li ha de donar suport en alguns moments, però sobretot ha de tenir aquesta ambició, perquè el talent i la qualitat són equiparables a l’escena internacional”. D’altra banda, el Sónar també ha permès que artistes de fora coneguin l’escena d’aquí. Això ha passat aquest any amb el nord-americà Pretty Lights, que ha inclòs un artista català, Vallès, en un mix especial pel festival que només el primer dia ja va obtenir 29.000 visites i 900 likes. Pretty Lights, que “presentarà divendres a la nit un xou impressionant a l’escenari principal, ha apadrinat almenys per moments un d’aquests talents locals”, destaca el codirector del certamen. És la “perícia, destresa i extroversió” de joves com Alizzz el que fa que la internacionalització sigui cada cop més natural. “Ens hem passat quatre anys parlant de John Talabot, que és un artista com una catedral, però de cop i volta en un any en tenim tres exemples”, diu Palau.

Curiosament, no hi ha un so que defineixi l’escena local, sinó una gran diversitat estilística. “No podem parlar d’un so Barcelona o català perquè no hi ha un denominador comú”, diu Palau. “Entre Ordre Etern, Desert, Downliners Sekt, Balago, Alizz i Pina hi pot haver abismes estilístics, però això vol dir que és una escena molt rica, molt diversa i que es caracteritza per personalitats artístiques més que per una línia predominant”, assegura. Hi ha també una dicotomia clàssica pel que fa a la música electrònica i és l’orientació o no d’aquests artistes cap a la pista de ball, una distinció de la qual no s’escapen els artistes catalans. “Si parlem de Sau Poler, Shelby Grey, DJ2D2 i Pau Roca estem parlant de la pista de ball, i si parlem d’Ordre Etern, Downliners Sekt, Balago, 3QUIN0X i Rayo-60 estem parlant més de format concert, fins i tot d’auditori, com és el cas de Balago”.

Sónar 12, 13 i 14 de juny. Fira de Montjuïc (BCN) i Fira Gran Via (l’Hospitalet de Ll.). Massive Attack, Chic feat. Nile Rodgers, Lykke Li, Röyksopp & Robyn, Plastikman / Objekt, Neneh Cherry, Jon Hopkins...

stats