Art
Cultura 07/06/2013

L'art del carrer, al poder

Artistes de tot el món assalten els carrers de Girona convidats pel Milestone

Sara Armada
3 min
L'art del carrer, al poder

Una ciutat sense grafitis és com un camp sense flors. És el que afirma el professor de la Universitat de Berkeley Greg Niemeyer, i el que encoratja els artistes que surten a pintar els carrers de matinada amb la motxilla plena d'esprais. Girona, que de nards i lliris i gladiols en sap un niu, perquè cada mes de maig es converteix en un jardí colossal gràcies al Girona Temps de Flors, aposta aquests dies també per l'art urbà.

El festival Milestone Project celebra la segona edició i es consolida com la cita perfecta per als amants de l'art de carrer, a més de la bona música i la bona taula. El seu propòsit és clar: repensar si un altre món és possible sota les llambordes i entre les esquerdes de les parets mestres de les naus abandonades.

EINA DE TRANSFORMACIÓ

Contracultural. Aquesta és l'ànima del festival, nascut a Girona el 2012 com a resposta a un moment de canvis profunds en la societat. La crisi de les llibertats, de la il·lusió, dels sistemes de producció, han fet que el Milestone aposti pel paper de l'art i l'educació en un món que necessita replantejar-se quines són les seves prioritats. Els pilars del Milestone Project són quatre: l'art urbà (com a eina de transformació dels espais en desús, amb una sèrie de works in progress escampats per la ciutat), la música, el pensament i la gastronomia.

Encara que les obres del grafiter i activista Bansky es cotitzin a l'alça a les cases de subhastes més importants del món, no són bons temps per a la lírica. A casa nostra, com a mínim, des de després del 2003 l'art urbà està perseguit amb fortes multes i molts dels noms més emblemàtics de l'última dècada tenen serioses dificultats per continuar amb la seva activitat (els pensadors pròxims a l' street art ho relacionen amb la retallada de drets individuals).

PINTURA EN ACCIÓ

Des del 31 de maig i fins a aquest cap de setmana reconeguts artistes de tot el món han estat cridats a guarnir diferents espais de la ciutat de Girona. Veure'ls en acció és un dels punts forts del tracte. L'italià BLU, un dels grans noms de l' street art més crític i compromès, s'encarrega de la paret mitgera de la cantonada entre els carrers Joan Maragall i Bisbe Lorenzana. L'alegria geomètrica del nord-americà Momo ha de rescatar de la grisor l'edifici a la carretera de Barcelona, 55, i una mica més avall, al número 30, s'espera que l'admirat Erica Il Cane torni a sorprendre propis i estranys. Il Cane va crear per a la primera edició del Milestone la seva imatge més icònica: una Cocollona (l'animal mitològic mig cocodril mig papallona que regna dins la mitologia gironina), monumental, al carrer Bonastruc ça Porta.

Cyop&Kaf (al carrer Fontanilles amb Ginesta i també a Jeroni Real de Fontclara), Malakkai (carrer Pierre Vilar) i Boris Hoppek (Carme, 35) arrodoneixen una proposta que podeu visitar seguint l'aplicació que el Milestone ha desenvolupat per a iPhone.

MÉS ART URBÀ

Si us interessa el tema no us perdeu el documental Las calles hablan , sobre el grafiti a Barcelona. El podeu veure online i de franc a Mapping Barcelona Public Art (www.mbpa.es). Mentrestant, la ciutat continua bategant.

MILESTONE PROJECT

DIVERSOS ESPAIS (GIRONA)

Fins al 9 de juny

www.milestoneproject.cat

stats