Paladars
Cultura 10/05/2013

L'aliment de les grans civilitzacions

13 restaurants de Barcelona posen en marxa la primera ruta de cereals bio

Eva Rexach
3 min
L'aliment  De les grans civilitzacions

En el seu fascinant llibre Historia de la comida. Alimentos, cocina y civilización, l'historiador Felipe Fernández-Armesto escriu: "El cultiu del sègol, l'ordi, el mill, l'arròs, el blat i el blat de moro es troba entre els èxits més espectaculars de la humanitat: convertir les gramínies en l'aliment bàsic d'animals no remugants com nosaltres […]. Civilitzacions senceres han depès de cadascuna d'elles pel seu sosteniment".

I és que, en efecte, els cereals formen part de la dieta de milers de milions de persones des de fa, en alguns casos, més de 8.000 anys. El motiu és ben clar: aporten tots els nutrients que necessita el nostres cos: hidrats de carboni, proteïnes, greixos, vitamines, minerals i fibra, i alguns d'ells, com el sègol o l'ordi, es conreen en condicions hostils per a altres aliments. De la Xina a Mèxic, d'Etiòpia als països nòrdics, els cereals són la base de l'alimentació humana.

ALIMENTS DESCONEGUTS PERÒ AMB MOLTES PROPIETATS

Amb tot, els cereals són més desconeguts del que ens pensem (aixequeu la mà els que heu menjat mill, ordi o fajol) i els més habituals sovint es consumeixen de manera refinada. I cal no oblidar que, com més refinat és un cereal, menys nutrients té, de manera que per absorbir-ne totes les propietats, s'aconsella menjar-los integrals. Per exemple, l'arròs, que en no tenir gluten és apte per a tothom, o l'ordi, que és molt bo per a la vesícula biliar i el fetge. En canvi, la fibra de la civada (com la del mill) ens protegeix del colesterol, regula el sucre a la sang i dóna cremositat a les sopes.

JORNADES GASTRONÒMIQUES

Així que, per promoure l'ús del cereal biològic en la gastronomia, tant en els restaurants com en la cuina casolana, 13 restaurants de Barcelona s'han acollit a la primera Ruta del cereal bio , unes jornades gastronòmiques que duraran fins al 19 de maig, i han creat un menú en què la base són els cereals i els productes biològics. D'entre les propostes que s'hi poden trobar, i que oscil·len entre els 13 i els 33 euros, hi ha la del restaurant Nonono del popular cuiner Isma Prados, que proposa un menú amb tabule de maduixots de Can Gallina; blanqueta d'ànec confitada; arròs basmati integral saltat amb verdures i curri, i músic amb saba d'auró, iogurt de llet d'ovella i escuma de codony. O la del Gut del carrer Perill: una amanida tèbia de tofu arrebossat amb pera a la planxa, ametlles caramel·litzades i mill; wok de seitan, vedures, bolets variats i arròs integral amb xips de iuca, i pastís de xocolata i mascarpone amb fruita seca. L'Ada Parellada, des del Semproniana, ofereix una crema de carabassa amb croquetes de mill ecològic; cuscús, mango i tomàquets secs com a base d'unes sardines, i copa de fruites vermelles i crema de ratafia amb cruixent de civada.

RESTAURANTS VEGETARIANS

El Biocenter, un dels primers restaurants vegetarians de la ciutat, proposa un menú que inclou una crema de verdures o una amanida amb pipes de gira-sol i sèsam torrat amanit amb vinagreta de mostassa; un risotto especial d'arròs integral amb bolets variats i parmesà i un pastís de tofu i pastanaga. I un altre vegetarià de Ciutat Vella, Teresa Carles, ha preparat una amanida d'enciam romà, blat de moro, crostons, cruixent de tofu, formatge parmesà i ametlles i salsa especial Cèsar vegana; pastís de farina de blat de moro amb guisat de microproteïna, ricotta i verduretes al wok, i crumble de civada amb pomes de Lleida al forn i gelat de vainilla de Madagascar.

Propostes fresques i originals per perdre la por a les gramínies. Trobareu tots els menús i restaurants de la ruta del cereal bio a www.larutadelcerealbio.cat .

Ruta del cereal bio

Diversos restaurants (Bcn)

Fins al 19 de maig

stats