FUGIDES
Cultura 05/04/2013

Llocs guinovartians

L'empremta de l'artista Josep Guinovart a Agramunt i a Vilanova i la Geltrú

Cecilia Lorenzo
3 min
LLOCS GUINOVARTIANS

A la terra i al mar. Josep Guinovart, artista barceloní considerat un dels més renovadors de l'anomenada segona avantguarda , va deixar a Agramunt i a Vilanova i la Geltrú els seus particulars homenatges als paisatges i a la gent del camp de la Ribera del Sió i als mariners de la capital del Garraf. Les dues localitats són indrets destacats de la geografia de l'univers Guinovart, dos llocs on viure l'experiència artística que suposa descobrir les seves creacions.

AGRAMUNT

Des de la carretera, i anant-hi de passada, costa d'imaginar que l'interior d'Agramunt amagui tantes sorpreses. Som a la capital indiscutible del torró i la xocolata a la pedra a Catalunya, amb un nucli antic molt ben conservat i restaurants on serveixen delicioses cargolades. Però, sobretot, som en una població on l'art té un protagonisme especial.

I és que aquí, al vell mig de la comarca de l'Urgell, entre interminables camps de cultiu de secà, hi ha l'Espai Guinovart, un gran temple de l'art contemporani on s'exposa l'obra de Josep Guinovart (Barcelona, 1927-2007), molt vinculat a Agramunt.

Cal tenir tots els sentits a punt per viure una experiència artística nova de la mà d'un dels artistes plàstics més innovadors de l'art contemporani català. Val la pena anar a poc a poc i contemplar a fons cada racó de l'espai, ple de detalls i subtileses, totes amb significat. Tota l'obra que s'exposa a l'espai és una oda a la terra i el camp, l'expressió de la idea del paisatge interior i de com Guinovart el va viure. De fet, ell va conèixer Agramunt quan tenia 9 anys, als anys 1937-1938, en plena Guerra Civil, quan un bombardeig va obligar la seva família a traslladar-se a casa dels seus avis. Més tard, als anys 70, va tornar i va crear aquest espai. Com ell mateix descrivia: "Aquesta obra pertany a aquesta terra i a les seves estacions: simplicitat des del verd de la primavera als daurats dels blats de l'estiu, dels rostolls de la tardor vermella a la gamma freda i boirosa de l'hivern. Amb el misteri quiet de la conca del Sió".

VILANOVA I LA GELTRÚ

La de Ribes Roges és l'última torre fortificada que queda de les tres que antigament s'aixecaven a la costa de Vilanova i la Geltrú. Avui ocupa un espai privilegiat a la vora del passeig del Carme i a tocar de la platja de Ribes Roges, i és possible visitar-ne l'interior. La torre es va construir a finals del segle XIX per protegir el litoral dels possibles atacs per mar o per terra dels bandolers i de les tropes carlines. Més tard va esdevenir un balneari marítim i un lloc d'esbarjo al servei dels vilanovins del Barri de Mar.

Actualment aquest espai històric acull una original instal·lació artística de Josep Guinovart, un homenatge al mar i a la gent del mar en especial als pescadors i mariners de la ciutat. És per això que la Torre de Ribes Roges ha passat a dir-se Torre Blava - Espai Guinovart. A l'interior, Guinovart ofereix una visió particular de Vilanova i del Mediterrani. A la primera planta, hi trobem una sèrie de motius relacionats amb la memòria popular de la història de pescadors i de navegants vilanovins, en especial els vinculats amb episodis de pirates (com el temut pirata de la Crossa de Figuera) i horribles naufragis, com el de l'Any dels Negats, una tragèdia que va tenir lloc el 9 de novembre del 1886 i en què un temporal marítim va acabar amb la vida de vint-i-dos pescadors vilanovins.

A la segona planta es pot veure un curiós laberint de cordes, nusos i miralls on el visitant pot observar-se, ser observat i observar els altres. La tercera planta és un homenatge als noms de diversos personatges locals i universals (escriptors, poetes i músics) relacionats amb la cultura i vinculats a la mar Mediterrània.

Per acabar el recorregut, que simula l'ascens a un far, es permet als visitants pujar al terrat de la torre, coronat per un penell amb forma de vaixell. Des del capdamunt de la construcció, es tenen molt bones vistes del passeig del Carme. Ple de terrassetes al sol, també és el lloc ideal per anar a fer un vermut o un àpat de cuina marinera.

Espai Guinovart: Agramunt

www.espaiguinovart.cat

Torre Blava: Vilanova i la Geltrú

www.vilanova.cat

stats