MÚSICA
Cultura 04/09/2015

Ja fa 25 anys que és L’Hora del Jazz

El Memorial Tete Montoliu és un clàssic de l’oferta musical del mes de setembre

Olga àbalos
3 min
Ja fa 25 anys que és L’Hora del Jazz

Qui hagi passejat algun diumenge del mes de setembre pel barri de Gràcia de Barcelona a l’hora del vermut és molt probable que hagi topat amb algun concert de jazz a l’aire lliure davant d’una plaça de la Vila plena de gom a gom. Es tracta d’algun dels concerts de L’Hora de Jazz - Memorial Tete Montoliu, un clàssic de l’oferta musical del mes de setembre, que aquest diumenge comença la seva vint-i-cinquena edició. “Volem que el públic que passeja perdi la por a assistir a un concert de jazz i a escoltar aquesta música, que és cert que necessita una certa predisposició però que creiem que pot ser una experiència molt enriquidora”. Dick Them, president de l’Associació de Músics de Jazz i Música Moderna de Catalunya (AMJM), entitat organitzadora del festival, explica així un dels motors d’aquest certamen que s’alimenta de la creativitat de molts dels músics associats.

Coincidint amb el seu quart de segle d’història, el cicle amplia l’oferta fins a 15 concerts repartits entre les ja habituals sessions dobles matinals els quatre diumenges del mes de setembre a la plaça de la Vila de Gràcia, gratuïts, i els concerts nocturns al Cafè del Conservatori del Liceu, el Jamboree, el Milano Cocktail Bar i la sala Artte, que s’incorpora com a nou espai. També es manté la col·laboració amb Balaguer, que acull l’actuació del guitarrista Joan Sanmartí, i es recupera l’escenari de Vilafranca del Penedès, amb el concert de Sergi Sirvent Trio.

La programació de L’Hora del Jazz permet redescobrir la tradició del gènere i aproximar-se a les tendències d’avantguarda o conèixer formes personals de fusió musical. Actuacions com les de Roger Mas Trio i Eladio Reinón Jazz Quintet, així com les de la cantant de Filadèlfia Violetta Curry (a la foto) amb Jaume Vilaseca Trio, permetran endinsar-se en el món dels estàndards. El jazz contemporani amb segell d’autor i el neo bop quedaran representats per bandes com NYC-Texas Connection o Jordi Berni Quartet. En canvi, el sextet Avantbrass o el trio MUT aposten per la improvisació i el flirteig amb l’experimentació, mentre que grups com Good Times, Bad Times, basat en la música de Led Zeppelin, i el duo de veu i guitarra format per Rubén Fernández i Andreu Zaragoza, prefereixen navegar per les aigües juganeres i versàtils entre el jazz, el rock i pop. “Afortunadament el panorama jazzístic és molt ampli, molt variat i molt ric”, comenta Them davant de la gran amplitud estilística del certamen, cosa que el converteix en una mena de fotografia general de l’escena jazzística catalana. Aquesta instantània ha permès conèixer diverses generacions de jazzmen al llarg de les edicions, en especial les més joves. “Des de fa uns deu anys, veiem que pugen músics molt joves, tècnicament molt preparats i amb un ampli coneixement de la tradició del jazz que tenen moltes ganes de fer coses”.

Aquesta empenta generacional, però, contrasta amb la necessitat constant de difondre el jazz al públic general, un altre dels objectius del cicle. “És impossible mesurar la repercussió real de totes aquestes edicions en la creació de nou públic però el cert és que la plaça sempre està plena amb totes les cadires ocupades. A mi m’agrada pensar que, sense el festival, el panorama del jazz seria una mica més pobre, de manera que crec que estem enriquint aquest panorama i això és una de les coses que ens omplen”, reflexiona el president de l’AMJM i assegura que, després d’un quart de segle fent L’Hora del Jazz, “d’energia per fer-ne 25 més ens en queda, i molta”. |

25è Festival L’Hora del Jazz - Memorial Tete Montoliu Diversos espais (Barcelona, Balaguer i Vilafranca del Penedès). Del 6 al 30 de setembre. Roger Mas Trio, Good Times, Bad Times, Jordi Berni Quartet, MUT Trio...

stats