Música
Cultura 25/01/2013

La Iaia torna a Cadis per gravar el seu segon àlbum

El grup d'Osona publicarà un nou disc aquest 2013 i en parlem amb el cantant i compositor Ernest Crusats

Hugo De Cominges
3 min
La Iaia torna a Cadis per gravar el seu segon àlbum

El nou treball de La Iaia apareixerà dos anys després de Les ratlles del banyador , un dels debuts més engrescadors del pop català dels últims temps, que es pot aconseguir amb el diari ARA el cap de setmana del 25 al 28 de gener.

EL RETORN DE PACO LOCO

La Iaia es va formar l'any 2009, inicialment com un projecte en solitari del cantant, guitarrista i compositor Ernest Crusats. Després de guanyar el concurs VicSona, s'hi van afegir els antics companys d'institut Jordi Casadesús (baix) i Jordi Torrents (bateria), amb qui Crusats va enregistrar la maqueta El meu vaixell i es va consolidar la formació definitiva del grup. L'any 2010 La Iaia va endur-se el primer premi al concurs de maquetes Sona 9 i l'any següent van debutar amb el disc Les ratlles del banyador , un treball amb què van aconseguir un important èxit de públic i la unanimitat de la crítica.

Des de l'altra banda del fil telefònic, Ernest Crusats ens explica alguns detalls del seu pròxim treball, que començaran a gravar al mes de maig a l'estudi de Paco Loco, a El Puerto de Santa María, Cadis. El grup hi repeteix perquè van quedar molt satisfets amb el resultat del seu debut musical: "Ens agrada la seva manera de treballar, i a part tenim molt bon rotllo. Professionalment sap entendre el que volem aconseguir i té una manera molt peculiar de treballar el so. En aquest sentit és un artesà. És molt exigent i alhora és molt permissiu". A l'hora de gravar l'àlbum, La Iaia prefereix fer-ho en viu, i en aquest tipus d'enregistraments el Paco "es mou molt bé", explica Crusats.

Respecte a la composició dels nous temes, encara s'estan fent, però en paraules del nostre interlocutor són "bastant kamikazes". Hi ha també una voluntat de no repetir-se musicalment. "Volem que el disc sigui una mica més coherent -afegeix Crusats-, tot i que sempre hi ha moltes facetes que queden per descobrir i que no es reflecteixen en un àlbum".

¿I què en pensa sobre el mite que el segon disc és més complicat que l'anterior? "No sé si és més difícil o més fàcil -diu-, és una altra història. Hem après coses que no sabíem, pel que fa a la composició, però per altra banda també som més exigents amb nosaltres mateixos. La gran diferència entre els dos és que el primer era una mena de calaix de sastre de moltes coses, perquè hi havia cançons antigues. En canvi, en aquest tots els temes seran fruit de cinc mesos".

UNA LLARGA GIRA

El grup ha finalitzat una gira d'un any i quatre mesos, en què han fet gairebé 80 concerts. "És cansat -afirma Crusats-. T'esforces per fer feliç la gent que t'ha vingut a veure, i això té un desgast. Però hem fet coses rellevants, com el concert de la Damm, i festivals com els de Cap Roig, el Pròxims i el de Guitarra de Barcelona. També hem voltat per tot Catalunya, vam ser a Londres, a Madrid, al sud d'Espanya, a València, a les Illes..." Quant a la resposta del públic davant el seu debut discogràfic, reconeix que el disc ha tingut una vida llarga: "Tot i que fa un any i mig que va sortir, encara es ven. En aquesta campanya de Nadal se'n van vendre més que en l'anterior".

Per acabar, volem saber la seva opinió sobre l'escena musical de Vic. "El que passa aquí, no passa pas enlloc. Cada setmana hi ha dos, tres, quatre concerts en directe, en sales que programen contínuament. Pels habitants que som, hi ha molta activitat. Fins i tot sent tan petit, a Vic hi ha una zona més indie o més underground", conclou.

stats