CRÍTICA DE CINEMA
Cultura 01/02/2013

Hitchcock

Paula Arantzazu Ruiz
2 min
Qui és qui a
 'Hitchcock'

Direcció: Sacha Gervasi. Guió: John J. McLaughlin, Stephen Rebello. 98 minuts. Estats Units (2012).Amb Anthony Hopkins, Helen Mirren, Scarlett Johansson.

¿Un atac de banyes va ser el motor creatiu d'Alfred Hitchcock durant el rodatge del seu clàssic Psicosi ? Sembla ben bé una exageració, però aquest és el plantejament del biopic sobre el mestre del suspens dirigit per Sacha Gervasi i amb Anthony Hopkins en el paper del gran cineasta: la tensió en el matrimoni format per l'Alma i Hitchcock va ser l'escull més important dels molts que va haver de superar el director britànic, que no només va estar a punt d'hipotecar la seva parella, sinó també la seva casa i la seva reputació.

Hopkins no se la juga tant amb aquesta pel·lícula com en el seu moment Hitch amb Psicosi , encara que amb la seva actuació de ninot chanante encarnant el director de Perseguit per la mort hauria de fer-s'ho mirar. Ho direm sense embuts: els quilos de maquillatge no aconsegueixen tapar la mala actuació de l'actor, guardonat en el seu moment amb un Oscar. Per sort, l'equip d'actrius fa unes interpretacions amb cos i profunditat -especialment Helen Mirren i Jessica Biel, que fa ombra a una massa sol·lícita Scarlett Johansson- i, gràcies a elles, aquest biopic salva la casa, la pel·lícula i la reputació d'Alfred Hitchcock.

El gran pecat del film és que, malgrat tenir un to tan de sèrie catòdica, desaprofita el potencial televisiu de la història, sent com és un biopic sobre una pel·lícula pionera a rodar amb equip televisiu. Esclar que Gervasi no busca una reflexió sobre el mitjà, però s'hauria agraït que, a més d'ensenyar-nos les escenes del matrimoni Hitchcock, també hagués reflectit els perquès d'una de les fites més importants de la història del cinema. | PAULA ARANTZAZU RUIZ

stats