PANTALLES
Cultura 13/09/2013

'Grand Theft Auto V', garantia d'èxit

El popular videojoc arriba al cinquè episodi numerat fidel a una identitat basada en la provocació i la qualitat

Raül Arribas
2 min

Ja fa cinc anys que Grand Theft Auto IV va arribar a les botigues del nostre país. Vam acompanyar en Niko Bellic, un immigrant il·legal excombatent de la Guerra de Bòsnia, pels carrers de Liberty City, una virtualització sensacional de Nova York, a la recerca del somni americà mentre intentava passar comptes amb una part del seu passat. El joc va ser un èxit absolut de crítica i vendes i va posicionar-se com un referent de les plataformes actuals.

Tradicionalment, el camí cap a l'èxit és tortuós i enigmàtic, però hi ha un seguit de condicionants que poden ajudar a assolir aquest objectiu, entre els quals n'hi ha dos que han donat força bons resultats. El primer és la qualitat: elaborar un producte de categoria, ja sigui un vi, una pel·lícula o un videojoc, és una bona manera d'intentar assolir l'èxit. El segon és la provocació: no hi ha res que generi més publicitat que la controvèrsia, i sovint aquesta publicitat és la que aconsegueix que un producte destaqui per sobre de la seva competència, especialment si apareix en un mercat saturat.

Rockstar Games, la companyia que hi ha al darrere de la saga de videojocs Grand Theft Auto , sembla haver interioritzat aquests dos conceptes a la perfecció i els aplica sense concessions. Els jocs Grand Theft Auto destaquen, més enllà de les peculiaritats de cadascun, per dues coses: fan gala d'una elevadíssima factura tècnica i són extraordinàriament provocatius. El resultat d'aquest còctel explosiu ha estat un èxit sense pal·liatius tant de crítiques com de vendes, que ha reportat unes xifres envejades per tot el sector i un reguitzell de premis difícilment comparable.

Més enllà de l'excel·lència tècnica i argumental, sempre relacionada amb trames de gàngsters i criminals, la característica que ha fet famós el segell és la controvèrsia. Els protagonistes disten molt de ser el prototip d'heroi immaculat que abunda a la gran majoria de productes d'oci digital. Són delinqüents, al començament de poca envergadura, i la nostra tasca és fer-los pujar graons en la jerarquia criminal fins que arribin a dominar el crim organitzat de la seva ciutat. Aquest component violent i poc edificant ha aixecat molta polseguera en cada nova iteració, un aspecte que sempre ha repercutit de manera significativa en l'impacte mediàtic. Aquest tret ha reportat a Grand Theft Auto un exèrcit de detractors només superat pel dels seus defensors.

'GRAND THEFT AUTO V'

El 17 de setembre arribarà la cinquena entrega numerada de la llicència. Aquest cop l'entorn escollit ha estat Los Santos, un emplaçament que prometen gegantí inspirat en la ciutat de Los Angeles i els seus voltants, i el protagonisme se'l repartiran, per primer cop, tres personatges diferents. A més, podrem gaudir de la conducció de molts tipus de vehicles de manera realista, practicar diferents esports, pilotar avions o fins i tot fer submarinisme, una novetat en aquests jocs. Les imatges i vídeos que Rockstar ha publicat fins avui prometen establir un nou sostre tecnològic en les plataformes actuals.

stats