CRÍTICA DE CINEMA
Cultura 08/02/2013

Gangster Squad (Brigada de élite)

Joan Pons
2 min
Gangster Squad (Brigada de élite)

Direcció: Ruben Fleischer Guió: Will Beall. 113 minuts. Estats Units (2013).Amb Josh Brolin, Ryan Gosling, Nick Nolte, Emma Stone, Sean Penn, Robert Patrick.

Barrets fedora, gavardines i metralladores. Amb aquests tres elements d' attrezzo sembla que ja n'hi hagi prou per fer cinema negre. Se situa la trama enmig de les turbulències criminals de Los Angeles, cap allà als anys quaranta o cinquanta, i, au, ja en tenim una de gàngsters.

Tot i que segurament hi deu haver un tipus d'espectador fidel al gènere criminal a qui aquesta simple, tot i que lluent, aparença de cinema negre ja li va bé, un film noir hauria d'aportar alguna cosa més del que aporta Gangster squad . La proposta cinematogràfica no es pot quedar només en la superficialitat d'un parc temàtic gangsteril . Perquè, tal com ens ha ensenyat James Ellroy tantes vegades en els seus llibres, es pot fer molt bona ficció sobre el fangueig mafiós de Los Angeles a mitjans del segle XX.

Al voltant de magnats del crim com Mickey Cohen hi surava una atmosfera de moral viscosa, de corruptocràcia, de clavegueram, que ni de bon tros es percep en aquesta pel·lícula de Ruben Fleischer. Els conflictes ètics més importants que aborda aquest director són si el color d'aquest abric queda millor en pantalla que el d'aquell altre o si Emma Stone duu prou pintallavis.

Per molt que els protagonistes siguin uns policies en missió extraoficial en els marges de la llei, per molt que apareguin, ara aquí, ara allà, alguns personatges que representin institucions corrompudes, al final Gangster squad és una pel·lícula molt esquemàtica de bons (molt bons) i dolents (molt dolents). I llavors, esclar, tot acaba semblant un desgavellat ball de Carnestoltes a propòsit del cinema negre dels anys d'or de Hollywood.

stats