FUGIDES
Cultura 31/05/2013

Formentera 'off the record'

Us expliquem com evitar les multituds a la petita de les Pitiüses

Cecilia Lorenzo
3 min

Només 20 quilòmetres separen el port de la Savina del far de la Mola. Una distància petita que permet descobrir en poc temps i sense presses cada un dels indrets paradisíacs que esquitxen el seu territori. Són vox populi les platges d'Illetes, el Pilar de la Mola i el far de cap de Barbaria, el passeig des Pujols, els amarradors des Caló, les paelles de Can Rafalet i les postes de sol a la platja de Migjorn. Però hi ha indrets més desconeguts on és probable gaudir del paradís sense haver de compartir-lo amb gaire gent.

VI DE LA TERRA DE FORMENTERA

Fer enoturisme no és precisament el que un espera quan pensa a passar uns dies a la petita de les Pitiüses. Doncs resulta que una de les activitats agràries amb més tradició de l'illa és la viticultura. Els seus vins negres i rosats, d'elevada graduació, són l'acompanyament perfecte per veure com el sol s'amaga des de la platja de Migjorn o el cap de Barbaria, o per acompanyar un sopar a la fresca a qualsevol racó de l'illa. Es poden visitar els cellers Terramoll (carretera de la Mola, km 15,2, www.terramoll.es) o Cap de Barbaria (carretera de Cap de Barbaria, km 5,8, www.capdebarbaria.com), o tastar i comprar el vi de l'illa a Enotecum (carretera de Sant Francesc a Sant Ferran, davant de la gasolinera).

CAMÍ DE SA PUJADA

Les dimensions de Formentera la fan ideal per oblidar els vehicles de motor durant uns dies i llançar-se a fer exercici a cop de pedal o a peu. Hi ha racons molt especials als quals només es pot arribar si utilitzem aquests mitjans de transport. Cada tardor i cada primavera, els Amics de Formentera (www.amicsdeformentera.cat) organitzen la Volta a Formentera a peu, un recorregut circular de cinc dies a través dels camins més emblemàtics de l'illa. És un plaer allunyar-se dels nuclis turístics i descobrir els indrets més amagats. Com el camí de Sa Pujada, també conegut com a camí romà. Es tracta del tram final de l'antic camí de la Mola que unia el poble de Sant Francesc Xavier amb el monestir de la Mola. Es pot fer de pujada (des des Caló) o de baixada (des del poble del Pilar de la Mola). És una ruta de només 1.500 metres sense cap dificultat que pot fer-se en una hora i ofereix panoràmiques espectaculars de l'illa de Formentera, el perfil d'Eivissa i els illots des Vedrà i es Vedranell. A més, travessa frondoses pinedes, té trams empedrats i alguns punts d'interès, com la cova de les petjades del diable , l'antiga pedrera de marès i la creu gravada al terra de roca.

L'ILLA DELS ARTESANS

Artesans, músics, escriptors… Van ser molts els que durant els anys 60 van deixar-ho tot per tenir una experiència vital a l'illa de Formentera. Alguns indrets i locals, com el Molí de la Mola (on van viure Bob Dylan i Pau Riba, i que va inspirar una portada de Pink Floyd), la Fonda Pepe (a Sant Ferran, on es reunien els hippies a l'època), Formentera Guitars (un taller artesanal de guitarres elèctriques a Sant Ferran) o el mercat d'artesans que es fa cada dimecres i cada diumenge (des de principis de maig fins al 12 d'octubre) al Pilar de la Mola, recorden aquells anys gloriosos. Hi ha mercadets de carrer i tallers menys coneguts, com els que es munten al darrere de l'església de Sant Francesc Xavier o com el taller del joier Majoral, al poble del Pilar.

EL XIRINGUITO SENSE PEDIGRÍ

S'ha d'anar als coneguts Blue Bar (www.bluebarformentera.com, a Migjorn), al Flipper&Chiller (www.flipperandchiller.com, a la platja de s'Arenal), al Pirata Bus (www.piratabus.com, a Migjorn) o al Tiburon Bar (www.tiburon-formentera.com, a ses Illetes). Però si busquem un lloc menys concorregut per veure una magnífica posta de sol amb un mojito o una cervesa ben freda a la mà i escoltant bona música, no fallen el Xiringuito de cala Saona i el Kiosko Bartolo, un petit xiringuito a la sorra amb només cinc taules a la platja des Copinar, entre l'Hotel Riu La Mola i la petita i espectacular cala des Caló des Mort.

stats