FUGIDES
Cultura 09/08/2013

Festa major tour '13

Amb la calor, les festes apareixen com bolets i des d'avui fins a finals d'agost es podria gaudir cada dia d'una festa major diferent. És un parèntesi estiuenc d'alegria desbocada que no falla mai. La gresca està a punt d'esclatar en molts racons de la nostra geografia i nosaltres us en presentem uns quants.

Cecilia Lorenzo
4 min
Festa  Major Tour '13

DIES DE VI I ROSES

Un any més hi haurà música i ambient de revetlla estiuenca al recinte firal de Roses, del 13 al 18 d'agost. Enguany The Bazaga's, Planeta 13, Bongo Botrako, Rumba Tramuntana, Oques Grasses i Doctor Calypso seran els encarregats de fer moure l'esquelet fins i tot al més ensopit. La majoria dels actes de festa major es concentren el dia 15 (Mare de Déu d'Agost): cercaviles, fires, correbous, trobades geganteres, visites guiades... Però la moguda comença uns dies abans -el diumenge dia 11, per exemple, es fa la Tradicional Festa de les Cucanyes i la Tradicional Empaitada d'Ànecs a davant de la platja de la Punta- i culmina el dia 18, amb l'espectacle de focs artificials a la platja Nova i el ball de fi de festa amb l'orquestra Tàndem (www.roses.cat).

DE SOL A SOL A LES FESTES DE GRÀCIA

Les festes del barri de Gràcia de Barcelona tornen fidels a la seva cita anual amb les ànimes més marxoses de la ciutat: 8 dies d'activitats en un escenari encisador, amb les places i els carrers guarnits. El compte enrere s'atura el dimecres 14 d'agost, amb el pregó a càrrec de Leslie de Los Sírex. A partir d'aquest moment, n'hi ha de tots els colors. Per començar, música: 14 concerts de rumba en un grapat de places del barri, el Festigàbal a la plaça Rovira, Cesk Freixas i l'incombustible Miquel del Roig a la plaça de la Vila. A més, les festes alternatives a la plaça del Raspall, el carrer Sant Pere Martir o el solar okupat d'Encarnació, i cercaviles, correfocs, activitats esportives...

I per si no fos prou també hi ha espai i temps per a actes reivindicatius: el dimarts 20 d'agost es volen unir 14 places del barri amb 3.000 persones agafades de les mans com a preludi de la cadena humana de l'Onze de Setembre (www.festamajordegracia.cat).

AMPOSTA, SET DIES 'NON STOP'

Des d'avui fins al divendres 16 a Amposta s'han programat actes per a grans i petits que omplen totes les franges horàries del dia. Desfilades de gegants i capgrossos, el Dia del Jove (diumenge 11) amb l'espectacular baixada d'andròmines pel riu Ebre, cercaviles, activitats esportives, correbous, correbars, cantada de jotes, jocs, bandes de música, animació i concerts al carrer, al castell i als locals de la ciutat. Però si haguéssim de triar un parell de dies per visitar la capital del Montsià hi aniríem el dimecres 14 per assistir al Concurs Nacional de Vestits de Paper, i el divendres 16 per contemplar els focs artificials a la vora del riu i estar presents al Dia de la Dona, organitzat per la Colla de Dones Ampostines (www.amposta.cat).

LA FESTA DEL MUCH A SINEU

La festa major oficial de Sineu és l'epicentre de l'estiu festiu mallorquí i una de les festes més esperades pels joves de l'illa. És el 14 d'agost i té el seu origen en els dinars de germanor que un grup d'amics feien amb motiu de les festes i en què treien a passejar la figura del Much, el bou de la llegenda del puig de Reig. La trobada es va anar fent més gran i els actes al voltant del Much més nombrosos. El berenar a la Mukerricotaberna, la romeria al puig de Reig, el pregó, l'Encèrvol (correguda a l'estil sanfermines ), els dinars de germanor, S'encuentro entre el Much i la Muca i els Jocs Florals són els actes més sonats de la Mucada.

Per anar-hi i passar com a sineuer cal obtenir la samarreta oficial i els complements. Tot de color rosa. Comprant-los estarem contribuint a una causa benèfica, perquè aquest any els sobrants de la venda es destinaran a les famílies desafavorides i a la recuperació de la finca de la Trapa, afectada pel greu incendi d'aquest estiu (www.ajsineu.net).

A SITGES COM A CUBA

Granissat de llimona de la gelateria Olivier, rom Bacardí, elixir de Bacardí i una fulla d'alfàbrega. Són els ingredients de la Cubanita, la beguda oficial de la festa major de Sitges 2013. Del 20 al 25 d'agost, i com s'encarrega d'anunciar el cartell, una explosió de color omplirà els carrers de la normalment Blanca Subur de tradició i gresca. La programació arrenca el 20 d'agost amb el pregó. El 21, concert de Blaumut i Els Catarres als Jardins del Retiro. Entre el 23 i el 24 d'agost, balls i entremesos protagonitzaran les cercaviles pels carrers de Sitges, amb elements del bestiari i folklore de la vila. I el 23 a la nit, el castell de focs, que enguany comptarà amb una zona habilitada amb cadires al passeig de la Ribera (www.sitges.cat).

SANT FÈLIX, FESTA GROSSA A VILAFRANCA DEL PENEDÈS

Amb la repicada general de campanes i la tronada de les 12 del migdia del 29 d'agost, s'obre l'aixeta de les emocions a Vilafranca del Penedès. Ja hi tornem a ser: cercavila, primera exhibició castellera a la vila, la processó, el castell de focs i els concerts i espectacles nocturns simultanis, entre els quals hi ha l'Empalmada, una bona excusa per no tornar a casa fins a l'endemà. La jornada del 30 comença amb les matinades, els balls de festa major i el plat fort de la diada: l'exhibició de castells. L'emoció està assegurada: l'objectiu dels Castellers de Vilafranca és portar dos castells de 10 a plaça. Si tenen èxit, la festa serà encara més grossa al vespre, després de l'entrada de sant Fèlix a la basílica de Santa Maria, amb el castell de focs i els diversos balls i concerts. I encara queden el 31, l'1 i el 2 de setembre, quan un gran castell de focs marcarà el final d'una de les festes més típiques de Catalunya (Fm2013.vilafranca.org).

I encara més:

Bescanó (del 9 al 13 d’agost), Santa Susanna (del 9 al 13 d’agost), Badalona (14 i 15 d’agost), Manresa (del 16 al 25 d’agost), Sants (del 18 al 26 d’agost), Sant Francesc Xavier - Formentera (15 d’agost), Cabrils (18 d’agost), Montuïri (24 d’agost), Seu d’Urgell (del 23 al 26 d’agost), Igualada (del 21 al 26 d’agost), Vilassar de Dalt (del 23 al 26 d’agost), Granollers (del 25 d’agost al 2 de setembre), Centelles (del 29 d’agost al 2 de setembre).

stats