FUGIDES
Cultura 15/03/2013

Escapades de baix cost

Cinc idees per treure suc de les vacances de Setmana Santa amb un pressupost ajustat

Cecilia Lorenzo
4 min

El millor d'un viatge no sempre és el més car. Sovint, les alternatives barates el fan més autèntic, menys convencional i molt més divertit. Dormir amb els amics a les lliteres d'un refugi rodejat de muntanyes nevades, gaudir de la soledat dels camins i tenir tot el temps del món per pensar en el camí de Sant Jaume, o llogar una casa entre uns quants a l'illa de Formentera. Hi ha milers d'alternatives a l'hotel convencional per disfrutar d'un merescut parèntesi vacacional sense gastar gaire.

1. LISBOA DE TAVERNES I ALBERGS

Lisboa és una ciutat petita però amb una oferta infinita que enamora tothom, sobretot els que viatgem amb un pressupost ajustat. En general, els preus són una mica més barats que en altres capitals europees i, si un s'organitza, és fàcil trobar propostes bones i barates. Gaudir de la llum, les teulades vermelles i la roba estesa vistes des dels 32 miradors que esquitxen la ciutat és gratis. Passejar pels parcs, visitar museus i monuments (alguns són gratis els diumenges) i deambular pels mercats de carrer també ho és. També podem prendre cafès, sopar un peix a la brasa i una copa de vinho verde en una terrassa o gaudir d'un concert de fado sense deixar-nos-hi el sou d'un mes. Per menjar i anar de marxa són perfectes les tavernes del Bairro Alto. Per desplaçar-se és millor comprar el bitllet diari (5 €), que permet agafar tots els transports públics durant 24 hores, que no pas anar comprant bitllets senzills per a cada trajecte. I per allotjar-se: als albergs de disseny Living Lounge Hostel i Lisbon Lounge Hostel, al centre, s'hi pot dormir per 25 € per persona en una habitació mixta (de 4, 6 o 8 llits) o per 32 € en una de doble. (www.lisbonloungehostel.com )

2. EL CAMÍ DE SANT JAUME A PEU

A banda de ser bonic, fer el camí de Sant Jaume és bo per a la salut (per fer exercici, respirar aire pur i eliminar preocupacions mundanes) i barat (es calculen uns 5 € de donatiu per dormir als albergs de pelegrins més el que un es gasti en dinars i begudes). Però també és dur i sacrificat, només apte per a persones amb ganes de caminar entre 25 i 30 quilòmetres al dia, dormir en habitacions compartides (tot i que també es pot optar per pensions o cases rurals) i passar-se entre 5 i 8 hores al dia fent camí, sense pensar en res més que en un mateix i en el paisatge que l'envolta. Sona bé, oi? L'opció més habitual és fer un tram del camí francès (de Sant Joan de Peu de Port a Santiago). Hi ha 31 etapes, així que cal un mica més d'un mes (i molta preparació) per fer-lo de cap a cap. Si es vol completar en diferents tongades, es poden fer quatre o cinc etapes del començament, de Sant Joan de Peu de Port a Gares, per exemple, o bé fer el tram final (els últims 100 quilòmetres) i arribar a Santiago des de Sarria, és a dir, les últimes cinc etapes.

3. PARADÍS DE BUTXACA A FORMENTERA

¿Una recepta per fugir de l'estrès sense treure la cartera a cada moment? Passar uns dies a Formentera al mes de març, quan comença a fer bon temps i encara no hi ha gaires turistes. Aquesta petita illa de 20 quilòmetres de llargària ofereix la millor fórmula per oblidar-se de les preocupacions i gaudir d'unes vacances perfectes. Precisament, la seva extensió permet descobrir els racons del seu territori en poc temps, des del port de la Savina fins al far de la Mola, els dos extrems de l'illa: cala Saona, cap de Barbaria, ses Illetes, s'Espalmador, la punta de sa Pedrera, Migjorn, es caló de Sant Agustí, la Mola, es caló des Mort… La millor manera de moure's per l'illa és amb una bicicleta de lloguer. I per allotjar-s'hi, si s'és un grup d'amics o una família, val la pena llogar una casa. A la web de turisme de Formentera, en l'apartat d'allotjaments, hi ha un cercador molt útil que permet trobar algunes gangues interessants com les tres cases de Can Xicu Castelló, a Sant Ferran ses Roques. ( www.formenteraweb .net/xicucastello )

4. HIVERN DE PEL·LÍCULA AL REFUGI DE TAVASCAN

Una carretera de revolts s'enfila muntanya amunt des del poble de Tavascan, en un racó del Pallars Sobirà. Són 10 quilòmetres que ens endinsen en un paisatge cent per cent pirinenc: boscos, prats coberts de neu, bordes... Al final de la carretera hi trobem l'estació d'esquí de Tavascan la Pleta del Prat, un paradís per als aficionats als esports d'hivern amb una petita estació d'esquí alpí, circuit de fons, punt de partida de sortides amb raquetes, esquís de travessa i splitboard , escola de muntanya... I als peus de l'estació, el campament base per a les nostres aventures: un refugi al més pur estil muntanyenc, amb parets de pedra i teulades de pissarra, on es poden passar uns dies envoltats de neu i amb un munt d'activitats a l'abast. El Jordi i el Roger, els guardes del refugi, us rebran i us faran sentir com a casa. Al davant veiem les muntanyes de serra de Canals i tuc de la Cima. Al voltant, el Ventolau, el Mont-roig, el Campirme i la coma del Forn, que a la vegada són els noms de les habitacions del refugi, dues de 10 places, una de 16 i l'altra de 14. Tot plegat per gaudir-ne a partir de 20 € (dormir i esmorzar, un adult) i fins a 41 € (pensió completa, un adult). A més hi ha ofertes amb descomptes per a nens o d'altres que combinen l'allotjament i el forfet (mitja pensió i forfet per 37 € o pensió completa i forfet per 48 €). Qui en dóna més per menys?

5. PRIORAT RURAL

Al Priorat, entre terrasses de vinya de llicorella, petits pobles, muntanyes feréstegues, castells i petites ermites, molta gent ha trobat el seu lloc per desconnectar de les preocupacions quotidianes. Són petits paradisos en forma de masia de pedra o de casa de poble en què és possible passar uns dies de descans, sense pensar en gaire cosa més que a fer una ruta en bicicleta o anar a un celler per fer un tast de vins. Per fer una estada en una casa rural del Priorat, ja sigui en un allotjament rural independent o amb habitacions, el millor és visitar la web de turisme del Priorat i anar al cercador d'allotjaments, en què es pot buscar per característiques, situació o preu. S'hi poden fer autèntiques descobertes com Mas Ardèvol -a Porrera, amb cinc confortables habitacions d'estil rústic, esmorzars i sopars inoblidables, activitats i tractaments de salut i benestar (www.masardevol.net )- i Casa Fontanals ( www.fincafontanals.com ) -el lloc perfecte per fer una estada en grup en una finca vitivinícola a tocar de Falset.

stats