ESCENES
Cultura 19/07/2013

Doble mortal sense xarxa

La Fira de Circ de la Bisbal arriba als 18 anys per aclamació (i implicació) popular

Belén Ginart
3 min
Doble mortal  Sense xarxa

Les dones puntaires de la Bisbal d'Empordà venen samarretes de la Fira de Circ de la Bisbal al punt d'informació de l'organització. Els escoltes es passegen amunt i avall oferint aigua i refrescos al públic: recapten fons per fer possible la contractació dels artistes. Estudiants, mestresses de casa i empleats en els oficis més diversos vetllen perquè les companyies ho tinguin tot a punt a l'hora de fer el seu número. Des d'avui i fins diumenge, la fira celebra la seva 18a edició, amb 38 companyies i 70 espectacles (només 3 de pagament). I des del mateix origen del certamen, la col·laboració ciutadana ha estat bàsica.

"Sense la contribució desinteressada de tothom, això no seria possible", diu Eva Gasull, una de les responsables de la Fira i a qui enguany li ha correspost el paper de portaveu. Durant molt temps, ella mateixa hi va fer tasques de voluntariat. Des de fa uns anys, forma part de l'equip que l'organitza, un col·lectiu sense jerarquies i, per tant, sense la figura de director.

Gasull explica que se senten ben tractats per les institucions. Tenen 98.000 euros de pressupost, aportats per la Diputació de Girona, la Generalitat, l'Ajuntament de la Bisbal, el ministeri de Cultura i una llarga llista d'empreses locals, que aquest any han incrementat el seu suport per compensar la retallada del 10% de les subvencions. Però amb els diners no n'hi ha prou per assumir una ambiciosa programació que ha anat creixent any rere any d'ençà que un grup d'amics aficionats al circ van decidir dedicar-hi un dia durant la festa major. Mai n'hi havia hagut tradició. Però la flama va prendre amb força i, després d'alguns reajustaments, la fira va quedar instituïda: el tercer cap de setmana de juliol, ja al marge de la festa major.

ALLAU DE PÚBLIC

L'any passat la fira va atraure més de 32.000 espectadors. Les previsions diuen que s'arribarà als 35.000 entre avui i diumenge. La programació té un clar accent català, però inclou també companyies vingudes de diferents llocs de l'Estat i d'altres països. "Fa un parell d'anys vam establir sinergies amb diferents festivals i teatres per aprofitar millor els recursos. Ens fem un favor mutu, perquè sumant esforços podem portar companyies de fora, algunes contractades especialment i la majoria en gira per Europa", precisa la portaveu .

VARIETAT DE REGISTRES

El que tenen en comú totes les propostes és que són espectacles pensats per al carrer. A partir d'aquí, la varietat de registres és enorme. El clown Marcel Tomàs (Cascai) demostrarà el seu potencial com a xòuman amb Hotot , un espectacle en solitari ple d'humor tendre i desvergonyit. Hi haurà cabaret de la mà de Capicua, una proposta que combina acrobàcia aèria i màgia.

El canadenc Mr. Banana és un virtuós del teatre físic i el mim. Els xilens Duo Tobarich porten una proposta d'intens impacte visual fet d'equilibris mà a mà. Circo Pitanga (Grècia-Suïssa) relaten una història d'amor aeri plena de poesia. El britànic Andy Snatch posa a prova les capacitats del millor malabarista portant al límit el risc de cada número.

Els catalans Volaquívol ballen salsa amb el cel com a escenari gràcies a les seves acrobàcies d'altura. I els també catalans Sifó són igualment mestres del trapezi (l'espectacle es va estrenar en sala a l'última edició de la Fira de Tàrrega, i ara es presenta per primer cop en versió per al carrer). A més, els francesos Rasoterra fan equilibris impossibles amb bicicleta.

Al marge de l'exhibició d'espectacles a l'aire lliure, la programació inclou cada any diverses activitats paral·leles i complementàries. El Firabar, realitzat en col·laboració amb els locals de restauració de la localitat, acull una mostra de deu espectacles que té lloc durant el cap de setmana de la Fira. Per segon any, tindran lloc diversos tallers aixoplugats en el marc de l'Escola de Circ de la Bisbal, que durant aquests dies serà l'epicentre de treball de diferents escoles de circ catalanes. El campió mundial de monocicle, Aleix Lindon, hi impartirà un taller d'aquesta especialitat. Hi haurà també ocasió de tastar les habilitats pròpies com a clown , de la mà dels artistes Pep Vila, Marcel Tomàs i Claret Papiol. I l'ONG XaropClown, Associació de Pallassos d'Hospital, organitza el curs Recursos de pallassos d'hospital , sobre com gestionar el riure en aquest context.

ARRELS I FUTUR

Eva Gasull, com la resta de l'equip organitzador, se sent molt orgullosa d'haver contribuït a fer que, gràcies a la Fira, l'afició per les arts del circ hagi arrelat amb força a la Bisbal. Durant tot l'any s'hi organitzen tallers, activitats extraescolars i fins i tot una assignatura en un dels centres de batxillerat de la Bisbal. "Sembla que, malgrat la crisi i les dificultats, tenim un futur ben garantit", resumeix.

Gasull ofereix un detall molt revelador de la manera com els veïns s'han fet seva la Fira. L'any passat, la Fira va ser guardonada amb el Premi Nacional de Cultura en la categoria de circ. "I la gent, orgullosa, deia: «Ens han donat el Premi Nacional». Se la senten molt seva", remarca.

stats