PALADARS
EVA REXACH

Geografia DO. Activitats amb denominació d’origen

DOP i IGP. No són les inicials de cap institució, sinó les sigles de 'denominació d’origen protegida' i 'indicació geogràfica protegida', dues indicacions establertes per la Unió Europea que serveixen per destacar aquells productes que, ja sigui per la seva elaboració o pel seu origen, compleixen amb uns estrictes criteris de qualitat. A més a més, són productes artesans i de proximitat, i, lògicament, emblemes del territori i orgull dels qui mantenen la tradició. Si en voleu descobrir alguns, acompanyeu-nos en aquesta ruta centrada en 10 productes amb DO que ofereixen activitats al llarg de tot l’any.

RESTAURANTS AMB DO

UNA RUTA GURMET PELS MILLORS ESTABLIMENTS DEL BAGES

Potenciar una oferta gastronòmica que doni a conèixer els productes de la comarca: aquest és l’objectiu de la iniciativa Restaurants amb DO, que ha posat en marxa el Gremi d’Hoteleria i Turisme del Bages. 23 restaurants, de Talamanca a Manresa, de Santpedor a Sallent o Navarcles, oferiran durant tot l’any menús a preus tancats d’entre 12, 70 i 90 euros amb productes autòctons (albergínia blanca, mel de Montserrat, cigrons de Mura), acompanyats d’una selecció de vins de la DO Pla de Bages.

CUINA AMB DO

TALLERS ALS MERCATS REUSENCS AMB PRODUCTES DE LA ZONA

Les comarques tarragonines han posat en marxa una proposta per difondre els productes amb certificats DOP i IGP. El programa consisteix en l’organització de tallers gastronòmics al Mercat Central i al Mercat del Carrilet de Reus. Del calçot de Valls a l’avellana de Reus, passant pel peix blau de Tarragona o l’arròs del Delta, els productes de proximitat s’acompanyaran també d’un maridatge amb vins de la zona (Montsant, Tarragona, Terra Alta i Conca de Barberà), també amb denominació d’origen. Els tallers van a càrrec de Juan Diego Sánchez Luna, de la Tasca Xivarri de Reus.

FORMATGE DE MAÓ, MENORCA

RUTES PER CONÈIXER MILLOR AQUEST PATRIMONI MENORQUÍ

Una de les joies de Menorca, i un dels millors formatges dels Països Catalans, és un producte que té denominació d’origen des del 1985 però del qual es té constància des del segle XV. Elaborat amb llet de vaca i amb una característica forma paral·lelepipèdica i arestes arrodonides, s’utilitza de maneres molt diverses en la cuina menorquina. Si voleu conèixer-ne més a fons el procés d’elaboració, descobrir-ne les diferents varietats i aprendre a cuinar-lo, a Mallorca Rutes organitzen diversos tallers de gastronomia amb aquest formatge com a protagonista.

POLLASTRE POTA BLAVA I CARXOFA DEL PRAT

FIRES I FESTIVALS AMB IGP DEL BAIX LLOBREGAT

Al Prat de Llobregat han optat per unir forces i promocionar els seus dos productes estrella, tots dos amb indicació geogràfica protegida. El pollastre pota blava, que alguns grangers cuiden com si es tractés d’un gos amb pedigrí, i la carxofa, que inunda l’anomenat rebost de Barcelona, són els ingredients amb què es preparen diverses activitats durant els mesos d’abril i maig, com el festival Escarfoxa & Jazz, el festival Sopes del Món i la Fira Tapa.

ARRÒS DEL DELTA

JORNADES GASTRONÒMIQUES I DIADA DE L’ARROSSEJAT

L’arròs del delta de l’Ebre té el distintiu de denominació d’origen protegida i es conrea al Parc Natural del Delta. És un arròs de qualitat extra i compta amb diferents varietats que, sota els noms de bahía, tebre, fonsa, bomba, montsianell i gleva, amaguen cadascuna propietats òptimes per cuinar diferents receptes. Diverses localitats de la zona, com Deltebre o l’Ampolla, organitzen jornades gastronòmiques durant tot l’any, i l’Ametlla és l’escenari d’una diada de l’arrossejat a l’octubre en què es premia el millor mestre arrossaire.

XUFA

EXCURSIONS PER ALS FANS DEL TUBERCLE MÉS REFRESCANT

Per si no ho sabíeu, la xufa és un tubercle que es coneix des del temps dels faraons, però a València va ser introduïda pels àrabs. Té el distintiu d’indicació geogràfica protegida i és l’ingredient amb què s’elabora l’orxata, la beguda més popular del País Valencià i una de les estrelles de les Falles (350 litres per al guanyador de la millor escena fallera a la xufa!). La ruta de la xufa, que dura de març a novembre, permet descobrir l’horta, la xarxa de séquies, el barranc del Carraixet, les ermites o les barraques valencianes.

MONGETA DEL GANXET

PER SABER MÉS COSES SOBRE EL LLEGUM AMB FORMA DE RONYÓ

És un dels ingredients bàsics de la cuina catalana, i l’únic llegum que pot presumir de tenir el distintiu DOP. Es caracteritza per la seva forma de ronyó i el seu gust suau, i es conrea al Vallès Occidental i Oriental i en alguns municipis del Maresme. A Can Casamada en conreen des del 1988 i, per mostrar-ne el procés i el terreny on es cultiva, fan rutes al voltant de la granja des de la seva pròpia agrobotiga.

UN OLI AMB MOLTES DO

FIRES I PARC TEMÀTIC PER A L’ESTRELLA DE LA DIETA MEDITERRÀNIA

L’oli és un dels productes amb més DO: té aquest distintiu el que s’elabora a Siurana, al Montsià, a les Garrigues, a la Terra Alta i a l’Empordà, i, a més, és protagonista de diverses fires per tot Catalunya. Al gener, a les Borges Blanques i a Espolla; al setembre, a Ventalló; al novembre, a Maials; al desembre, a la Fatarella… Si en voleu descobrir tots els secrets, a les Borges Blanques hi ha un Parc Temàtic de l’Oli dins un edifici templer del segle XII on hi ha la premsa d’oli més gran del món.

ENSAÏMADA DE MALLORCA

TASTOS AL VOLTANT DEL PRODUCTE MÉS VIATGER

Sens dubte, l’ensaïmada delata qualsevol que vingui de Mallorca, perquè és possiblement el regal més popular de l’illa. Ja sigui farcida de cabell d’àngel, de xocolata o sense farcir, l’ensaïmada gaudeix del distintiu IGP i es pot trobar en qualsevol racó de l’illa. A Barcelona, l’Espai Mallorca organitza tallers i tastos amb productes de l’illa. Consulteu la seva agenda.

POMA DE GIRONA

L’ÚNICA FRUITA AMB DO TAMBÉ ÉS BONA PER FER CERVESA

Les pomes golden, red delicious, gala i granny smith, conreades en un exclusiu nombre de finques de Girona que compleixen un sistema de producció de qualitat, tenen el distintiu IGP i són l’única fruita amb DO. A l’Armentera s’hi celebra una Fira de la Poma el segon cap de setmana d’octubre en què es fan tastos de plats elaborats amb aquesta fruita, degustacions, venda a l’engròs… Amb la poma s’elabora també una cervesa anomenada Moska Poma, una de les cerveses artesanes més populars de Girona.