CINEMA
Cultura 04/09/2015

Comèdia, acció... Anacleto!

Imanol Arias protagonitza l’adaptació cinematogràfica del personatge creat per Vázquez

Xavier Cervantes
4 min
Comèdia, acció... Anacleto!

Un agent secret crepuscular i amb mala consciència com a pare, un parell d’homes immadurs incapaços d’assumir cap mena de responsabilitat i una dona decidida a desfer-se del llast d’un company que no té cap més inquietud que jeure al sofà. Aquests són els protagonistes d’ Anacleto: Agente secreto, la comèdia d’acció dirigida per Javier Ruiz Caldera (Viladecans, 1976) sobre el personatge creat per Vázquez a mitjans dels anys 60.

“És una adaptació, no una translació del còmic”, adverteix Ruiz Caldera sobre la pel·lícula, que arriba avui a la cartellera i que protagonitzen Imanol Arias, Quim Gutiérrez, Berto Romero, Carlos Areces i Alexandra Jiménez, sense cap mena de dubte la millor actriu de comèdia del cinema espanyol actual. “Qualsevol comparació que es faci de l’Alexandra amb actrius mítiques com Katharine Hepburn em sembla justa. És una actriu còmica brutal, i el dia que li donin un paper dramàtic ho petarà. Té la naturalitat, la veritat i la comèdia en una sola frase”, assegura Ruiz Caldera sobre l’actriu aragonesa, amb qui ja va treballar a Spanish movie (2009) i Promoción fantasma (2012). “Una de les escenes que vaig rodar amb l’Alexandra la vaig gaudir com si estigués fent Casablanca”, diu Arias, totalment entregat al talent de Jiménez i també admirat davant els seus companys de repartiment. “Són una generació molt bona. Són actors més ben preparats i que tindran menys manipulació política que nosaltres, que hem hagut de passar la Transició i que moltes vegades hem sigut utilitzats. També hem parlat més del compte algunes vegades i hem oblidat que som actors. Semblàvem revolucionaris de quarta categoria intentant solucionar coses. Els actors joves tenen una actitud més propera a la gent”, explica Arias.

Vázquez va desenvolupar Anacleto com una paròdia a l’espanyola de James Bond, inserit en una realitat en què la lluita que obsessionava l’agent secret no era tant acabar amb l’enemic com aconseguir un augment de sou que mai no arribava. El film manté aquell esperit i, alhora, mostra la precarietat laboral del present. “Vázquez era crític, i nosaltres vivim unes circumstàncies que hem volgut reflectir a la pel·lícula. Vam pensar com seria la vida d’un agent secret avui. Ho passaria tan malament com nosaltres, amb les retallades i els ERO”, diu Ruiz Caldera.

Tanmateix, a diferència dels còmics, l’Anacleto cinematogràfic ja no és un jove elàstic, sinó un home madur i cansat. “El primer que li vaig preguntar al Javier quan em va proposar el paper va ser quina edat tenia l’Anacleto”, recorda Imanol Arias, que interpreta un agent secret de 60 anys que ha de protegir el seu fill Adolfo d’una conxorxa criminal. El fill, encarnat per Gutiérrez, és el personatge que fa pivotar una pel·lícula en tres registres: la comèdia de fracassats, la d’acció i la romàntica. Són tres tons que comparteix amb Berto Romero, Imanol Arias i Alexandra Jiménez, respectivament. “Quan vaig llegir el guió em vaig excitar moltíssim -diu Gutiérrez-. La barreja de comèdia i acció em feia sentir com el Matt Damon de Bourne o com el Liam Neeson de Venjança, però alhora hi havia acudits que semblaven de Supersortits o de Ressaca a Las Vegas. La combinació era superpotent, tant per interpretar-la com per a l’espectador”.

Acció al baix llobregat

Bona part de pel·lícula s’ha rodat a Barcelona, l’Hospitalet de Llobregat i Bellvitge, i mostra “un univers molt obrer” perquè el director volia acostar Anacleto a la realitat. “Sóc de Viladecans, i si les pel·lícules d’acció nord-americanes t’ensenyen Nova York o Los Angeles, ¿per què no fer una persecució al Baix Llobregat? Això fa que tot sigui més reconeixible, i estèticament em sembla brutal”, explica el director, que ja treballa en l’adaptació cinematogràfica d’un altre còmic, Superlópez. Una altra de les singularitats del film és la relació d’Anacleto i el seu fill. “L’Adolfo és un adolescent en el cos d’un home de 35 anys que creu que el seu pare és un pringat que ven fuets. És un personatge que em recordava el paper que interpreta James McAvoy a Wanted, un paio que duu una vida bastant miserable i que de sobte descobreix que té una potencialitat que desconeixia”, diu Gutiérrez.

L’actor barceloní, que va treballar a les ordres de Ruiz Caldera a Tres bodas de más (2013), s’ha especialitzat en comèdies, cosa que no deixa de sorprendre’l. “Jo em reconec més com a actor dramàtic, perquè m’agrada ficar-me en camins emocionals pedregosos, però a vegades són les circumstàncies o les necessitats de la indústria les que fan que t’arribin més uns papers que uns altres. Tanmateix, em sento molt privilegiat pel fet que directors com el Javier hagin pensat que puc resoldre situacions de comèdia”, diu Gutiérrez, que aquesta setmana ha hagut de veure com una revista publicava unes fotos d’ell despullat en una platja. “Sóc molt gelós de la meva vida privada i el que ha passat és molt lamentable, però no penso dedicar ni un segon a una cosa així. El que més m’ha molestat són els comentaris que insinuen que era un robado pactado. Qualsevol que conegui la meva trajectòria sap que no és així”, explica. |

stats