MÚSICA
Cultura 07/02/2014

De Chicago a Lagos, via Barcelona

Alma Afrobeat Ensemble presenten en directe 'Life no get dublicate', el segon treball del grup que lidera Aaron Feder

Jordi Urpí
3 min
De Chicago a Lagos, via Barcelona

L'inici d'any ens ha portat sucoses novetats al voltant de la música africana feta des de Barcelona. I en la majoria hi participa Aaron Feder, un aborigen de Chicago (Illinois) que ja fa anys que es va instal·lar a casa nostra i que aquest dissabte pujarà a l'escenari de la sala Jamboree per presentar Life no get dublicate (2014), el segon disc de la formació que lidera des de la guitarra elèctrica.

MÉS DE 10 ANYS DE VIDA

Alma Afrobeat Ensemble va néixer l'any 2003. "Vam entrar en la dinàmica de l'escena universitària de Chicago", explica Feder. "Vam incorporar vents del programa de jazz de la Universitat d'Illinois i ens vam convertir en un combo bàsicament instrumental, però sovint convidàvem rapers i també fèiem improvisacions", afegeix.

Al cap d'un temps, Feder va instal·lar-se a Barcelona, on, després de diferents etapes i sense perdre l'objectiu de retre homenatge a la música del nigerià Fela Kuti (1938-1997), ha consolidat una formació de nou instrumentistes que barreja el vessant més característic de l' afrobeat (a partir de versions de clàssics africans o de composicions pròpies) amb la força del senegalès Baba Gaye, cantant, rapsode i ballarí de gran presència escènica. "A Barcelona hi ha una gran quantitat de músics molt bons, de tot el món, però especialment de l'Àfrica, encara que no sigui una escena gaire coneguda i ensopegui amb la falta d'espais per tocar més sovint", assegura.

Davant d'aquesta situació de desavantatge, Feder i altres culs inquiets de la ciutat han obert diferents fronts amb la música africana com a fil conductor: una editora de discos, un programa de ràdio i una residència mensual al Jamboree. "Slow Walk Music és la discogràfica que hem creat amb Javi Zarco i Fernando Dinky Redondo (baixista d'Alma Afrobeat Ensemble) per presentar la bona música africana que tenim a la ciutat. Des d'aquí i de la meva amistat amb Carlos Moreno, de BipolarFM, sorgeix Slow Walk Radio, una oportunitat per compartir les nostres grans biblioteques de música africana. I AfroJamboree manté la nostra idea de tenir un espai per a la música africana en un lloc emblemàtic de Barcelona, després de passar pel Marula Café i per l'Electric Bar", diu Feder.

I és dins de la programació de l'AfroJamboree que demà mateix tindrem l'oportunitat de viure la presentació de Life no get dublicate, el segon disc d'Alma Afrobeat Ensemble, sis composicions de minutatge generós que els més fidels han vist créixer durant els concerts de l'any 2013. "L'afrobeat és una música per interpretar, escoltar i ballar en directe. Per aquest motiu vam decidir que, abans de gravar-les, calia refinar les composicions davant el públic. D'aquí que els temes ja tinguessin vida pròpia abans d'entrar a l'estudi", explica. Per cert, tot el procés de producció s'ha dut a terme amb aparells analògics. "En una música com l' afrobeat, si hi ha res que soni forçat és que no hi ha de ser. Això fa que un disc com aquest s'hagi de gravar en directe a l'estudi, amb tots els músics tocant alhora".

Life no get dublicate és una frase que apareix en la il·lustració que Lemi Ghariokwu signa com a portada del disc. Autor d'algunes de les icòniques imatges de Fela Kuti, el vincle entre l'artista nigerià i el grup català ha estat més fàcil d'establir del que sembla. "Volíem una imatge que realment encapsulés l'ànima de l' afrobeat i Ghariokwu havia col·laborat amb un grup en què tocava un amic meu, Marshall Greenhouse".

ALMA AFROBEAT ENSEMBLE

CICLE AFROJAMBOREE

JAMBOREE (PL. REIAL, 17. BCN)

Dissabte 8. 21 h. 10-12 €

stats