PALADARS
Cultura 09/05/2014

Bona cuina amb ànima indiana

El nou Cafè Begur recupera l’emblemàtica Casa del Senyor Puig amb una proposta de qualitat

Laia Beltran
3 min
Bona cuina amb ànima indiana

Amb lletra maldestra la néta de l’amo va deixar marcada amb llapis la paret del passadís, just al costat de la porta que portava al dormitori: “Cuarto de Teresita Puig. 1922”. La seva no era una casa qualsevol. Ubicada al davant de l’Ajuntament i a tocar de l’església de Sant Pere, tot Begur la coneixia com la Casa del Senyor Puig. Sebastià Puig Carreras no havia fet les Amèriques, com alguns dels seus convilatans, però el 1872, quan va decidir construir-se una casa, va emmirallar-se en l’estètica que indians com els Pont, els Cama-Martí i els Pi havien portat de Cuba i Puerto Rico. Cases majestuoses per dins, amb habitacions àmplies i profusament adornades. I també per fora, amb porxades i façanes decorades amb frescos que recordaven l’estil de vida i el paisatge d’ultramar.

Can Petu, Can Sora, Can Pi, Mas Carreras... És inevitable trobar-te aquestes cases indianes quan passeges pel centre de Begur. Però a banda de la façana i alguna porxada, poca cosa més es pot admirar. Són cases privades, on la vida passa d’esquena al carrer i les cortines de fil tapen les mirades curioses. Això mateix passava amb la Casa del Senyor Puig, també coneguda com les Titites, el sobrenom de la Teresita i la seva germana, que van morir sense descendència. La casa va estar buida molts anys, en una decadència lenta i silenciosa. L’únic consol per als begurencs era contemplar des del carrer els tons ocres i blaus que decoraven les porxades i constatar com el nesprer del pati creixia aliè al pas del temps.

AMOR A PRIMERA VISTA

A Santi Colominas i Sandra Baliarda -propietaris del restaurant Toc al Mar de la platja d’Aiguablava- els van explicar la història de les Titites, i en visitar-la van quedar-ne enamorats. D’això només fa sis mesos, temps suficient per engegar el Cafè Begur juntament amb un tercer soci, l’emprenedor David Carmona. Ell ha estat l’encarregat de vestir aquesta casa senyorial, de respectar el seu passat carregat d’història i a la vegada donar-li un aire de modernitat. Missió complerta. Cafè Begur desperta admiració tant pels antics sostres delicadament decorats com pel nou esperit art déco que impregna l’ambient.

APROFITAR EL PATI

Qualsevol hora del dia és bona per visitar el Cafè Begur. Al matí es pot esmorzar al pati, a l’ombra del nesprer. Un cafè, un croissant de mantega, un entrepà que es podria anomenar d’autor o un refrescant i energètic suc de combinacions de fruites naturals. Al migdia és el lloc ideal per fer-hi l’aperitiu. A l’hora de dinar o de sopar també podeu entaular-vos en alguna de les tres sales interiors, amb vistes al pati. La carta està pensada per compartir, per això l’equip de cuina capitanejat pel Santi -i secundat pel Sergi Calm i el Claudi Gelonch- aposta per les racions. La nostra tria? Recuit de drap amb anxoves, amanida de remolatxa amb sardina fumada, tàrtar de peix de roca i un plat de xup-xup: melós de vedella. A més a més, un pa celestial, bons vins del país, tracte jovial i preus assenyats.

¿Que no fa ni quinze dies que Cafè Begur està obert al públic i allà tothom en parla? Lògic, la casa et guanya i la carta dissenyada pel Santi més. I això només acaba de començar, ens diuen. S’esperen grans coses d’aquesta casa d’ànima indiana. I algunes seductorament nocturnes.

CAFÈ BEGUR

CASA DEL SENYOR PUIG

VENTURA SABATER, 1 (BEGUR)

972 623 648

stats