MÚSICA
Cultura 12/04/2013

Blues & Ritmes, col·lecció de somnis

El mestre del pop atemporal Nick Lowe enceta avui el festival badaloní

Borja Duñó Aixerch
2 min

El festival Blues & Ritmes de Badalona, que l'any vinent celebrarà el 25è aniversari, té un component humà que el fa especial: a través d'una programació petita però curosa fins a l'extrem, els seus tres directors artístics es dediquen, d'edició en edició, a anar fent realitat els seus somnis musicals. Per exemple, dur el mestre del pop plusquamperfet Nick Lowe al Teatre Zorrilla, programar-lo en unes condicions immillorables. "És cert que Nick Lowe ja s'ha vist a Catalunya i l'hem seguit en festivals com el Primavera Sound, l'Altaveu i el Faraday, però sempre havíem pensat que el Zorrilla era l'espai òptim, ni massa gran ni massa petit, i on les actuacions de guitarra i veu sempre funcionen molt bé", explica Guillem Vidal, membre de la direcció artística del festival.

Alguns d'aquests somnis ja complerts porten noms com Randy Newman, Booker T. & The MG's, Chris Hillman i Rosanne Cash. Són artistes que el festival ha aconseguit portar per primera vegada a Catalunya, com va també fer-ho amb la virtuosa del baix Meshell Ndegeocello, que ara torna al Blues & Ritmes. "No acostumem a repetir artistes gairebé mai", assegura Vidal, "però en aquest cas ho fem perquè ens encanta, penso que, del nou rhythm'n'blues , Meshell Ndegeocello és una de les veus en què cal insistir més". I afegeix: "L'any 2009 va fer un concert excepcional que molta gent guarda en un lloc important de la seva memòria". Ndegeocello, que ha tocat amb Madonna i els Rolling Stones, presentarà el seu magnífic últim treball Pour une âme souveraine: a dedication to Nina Simone (2012).

DE NASHVILLE AL SÀHARA

A banda de Nick Lowe (avui divendres 12) i Meshell Ndegeocello (dissabte 20), tots dos al Teatre Zorrilla, el Blues & Ritmes també ha programat, al Teatre Principal, la cantant de country Suzy Bogguss i el músic tuareg Bombino. Tots dos extrems -la música americana i els ritmes africans- dibuixen força bé l'espai musical que ha definit el festival durant el seu gairebé quart de segle d'existència. "Intentem que hi hagi connexions entre les músiques que presentem, establir vincles, crear relacions... Ara és més habitual, però fa 25 anys costava molt veure artistes africans en directe".

Bombino, que ja ha portat el seu blues del desert altres vegades al nostre país, és un valor segur. Suzy Boggus, malgrat haver venut milions de discos a principis dels anys 90, actuarà per primera vegada a casa nostra. "Amb els anys, del country ha tirat cap al swing, el jazz vocal i el folk, és una veu amb què el festival s'identifica i l'hem programat en un espai més recollit, al Teatre Principal", rebla Vidal.

FESTIVAL BLUES & RITMES

TEATRES ZORRILLA I PRINCIPAL

BADALONA

Del 12 al 27 d'abril

stats