MÚSICA
Cultura 12/07/2013

Benicàssim, la festa no s'atura

Queens of The Stone Age, Beach House i Primal Scream, al FIB d'enguany

Borja Duñó
2 min

Dijous que ve comença el Festival Internacional de Benicàssim (FIB), que tornarà a sacsejar durant uns dies el municipi de la Plana Alta de Castelló. Queens of the Stone Age, Arctic Monkeys, Primal Scream, The Killers i Beach House seran alguns dels caps de cartell de la dinovena edició d'un certamen que últimament ha patit per la seva continuïtat (primer per un concurs de creditors i després pel retard en el muntatge de les infraestructures).

Però l'organització no només s'ha afanyat a desmentir aquests rumors, sinó que ha assegurat que ja està treballant en la seva vintena edició, que se celebrarà el 2014. Malgrat el descens en les xifres d'assistència de l'any passat (dels 200.000 espectadors del 2011 va baixar als 160.000 del 2012), el FIB és sense cap mena de dubte una de les grans cites musicals de l'estiu, marcat en foc en l'imaginari indie peninsular des del 1995 (quan era tota una raresa) i, en els últims temps, les vacances favorites dels amants del pop i el rock amb accent anglosaxó.

Sí, la seva combinació de 4 dies de música i 8 de càmping, sol i platja atreu majoritàriament britànics i irlandesos (un 70% dels assistents), però convé no oblidar-se del 30% de locals que també troben, en la música, una fantàstica manera de fugir de la rutina estival.

NO NOMÉS DE LES ILLES

I sí, durant els últims anys el cartell sembla fet a mida dels visitants provinents de les illes Britàniques, però això no vol dir que no n'hi hagi per a tots els gustos. Sense anar més lluny, un dels grans noms d'aquesta edició són els Queens of the Stone Age de Josh Homme, que actuaran per primera vegada en el festival. Vénen del polsegós desert de Califòrnia i porten al directe un dels seus millors treballs ...Like clockwork (2013), que després de 6 anys de silenci discogràfic ha sorprès pel contrapunt melòdic amb què amaneixen el seu rock pesat i rocós.

També ve dels Estats Units -de Baltimore, concretament-, el duo de dream pop Beach House, que durà a l'escenari el seu magnífic últim disc, Bloom (2012), i el trio de rock fosc i sutjós Black Rebel Motorcycle Club, que sí que acaben d'estrenar treball, Specter at the feast (2013). Això sense comptar l'actuació de The Killers, de Las Vegas, probablement el grup amb més tirada comercial de l'edició d'enguany.

Pel que fa a l'inevitable accent britànic, hi ha representants del passat i del present del pop facturat a les illes. Els clàssics inclouen les actuacions de Primal Scream -amb el flamant More light (2013) sota el braç-, el mític guitarrista dels Smiths Johnny Marr i Beady Eye, el grup que lidera actualment Liam Gallagher dels Oasis. Més d'actualitat estan els Arctic Monkeys, per tercera vegada a Benicàssim i a punt de publicar el seu cinquè treball.

Cal mirar també la lletra petita per trobar interessants propostes com el pop electrònic d'Alunageorge, la rapera Azealia Banks i el jove cantautor Jake Bugg, que ja comparen amb Bob Dylan. John Talabot, Dorian i El Gran Manel són alguns dels -pocs- representants locals d'aquesta edició.

FIB (FESTIVAL INTERNACIONAL DE BENICÀSSIM)

Benicàssim (Castelló)

Del 18 al 21 de juliol. 70-163 €

www.fiberfib.com

stats