Fugides
Cultura 26/04/2013

Art compromès a Corbera d'Ebre

Una mostra en aquest poble derruït durant la Guerra Civil reflexiona sobre el dret a un habitatge digne

Cecilia Lorenzo
2 min
Corbera d'Ebre

Ja han passat 77 anys de la Batalla de l'Ebre, una de les més cruels de la Guerra Civil Espanyola. Corbera d'Ebre, a la comarca de la Terra Alta, va ser un dels pobles més destrossats. Avui, passejant entre les cases i els carrers en ruïnes, es poden contemplar les obres artístiques de la trentena d'artistes de tot el món que han participat en la 3a edició de la Biennal d'Art de Corbera d'Ebre (fins al 2 de juny). El tema d'enguany: el dret a un habitatge digne.

Una gran instal·lació de teules que cauen del sostre de l'església de Sant Pere, al Poble Vell de Corbera d'Ebre, dóna la benvinguda als visitants i ens convida a reflexionar sobre l'article 47 de la Constitució espanyola. Aquesta obra i una trentena més han convertit el temple, una part del poble que va quedar destruït durant la Guerra Civil, en un escenari de crítica i demanda social pel dret a un habitatge digne.

Pagar els dos euros d'entrada (que serviran per publicar el catàleg de la mostra) permet visitar una exposició que obliga a reflexionar sobre el tema a través de l'art contemporani. També es pot aprofitar l'ocasió per pujar al campanar i contemplar des de les altures aquest bocí de la Terra Alta, el territori on van tenir lloc els combats i bombardejos més aferrissats de la Batalla de l'Ebre.

Corbera és un testimoni clar de la desgràcia de la guerra. L'any 1938 tenia una població de 2.500 persones. Avui les seves cases en ruïnes són l'evidència de les brutals conseqüències dels bombardejos aeris i d'artilleria que la població civil de la zona va patir durant la batalla.

A més d'entrar a l'església i descobrir les obres de la Biennal, en una passejada pels carrers en ruïnes topem amb 28 obres més, les que formen part de l' Abecedari de la llibertat , una instal·lació permanent a l'aire lliure que s'articula al voltant de les 28 lletres de l'abecedari, escampades per tots els racons del poble. Han estat fetes per 25 artistes diferents amb diversos materials i tècniques (ferro, pedra, esmalt...) i al costat de cadascuna hi ha el text d'un escriptor o d'un poeta, alguns de Joan Barril, Joan Brossa o Lluís Permanyer. Entre una cosa i l'altra, la visita permet gaudir d'una generosa dosi d'art contemporani compromès i al mateix temps visitar un dels punts claus de la ruta de la Batalla de l'Ebre (www.batallaebre.org).

stats