MÚSICA
Cultura 05/09/2013

A l'Altaveu passant per la fama (a França) i el carrer

Ramon Mirabet presentarà el seu debut discogràfic, 'HappyDays', a la 25a edició del festival de Sant Boi

Borja Duñó Aixerch
3 min

Un dels talents emergents més interessants que s'han programat per al 25è aniversari del festival Altaveu de Sant Boi de Llobregat és Ramon Mirabet (28 anys), que fa uns mesos va fer una roda d'entrevistes en què explicava el seu idil·li amb la fama a França després de participar (i quedar tercer) en el concurs televisiu Nouvelle star. Com que això ja és cosa passada, el que toca és valorar el seu excel·lent debut discogràfic, HappyDays (llicenciat per Warner, de moment només a Espanya), que s'ha autoeditat ell mateix amb els diners que va guanyar actuant al carrer.

CONNEXIÓ SANTBOIANA

A més, el concert de l'Altaveu, on compartirà escenari amb Scott Matthews, serà especial per a Mirabet, que és fill del Baix Llobregat i té molts amics a Sant Boi. "Jo tocava sempre al carrer i la primera vegada que vaig actuar en un bar va ser després d'Ismael Inarejos, un cantant de Sant Boi que m'agrada molt". Tots els amics i seguidors santboians d'Inarejos es van quedar a veure el concert de Mirabet, i entre ells hi havia Sergio Fernández, que s'acabaria convertint en el guitarrista de la seva banda actual. "Era la primera vegada que feia amics músics que no eren de l'entorn del meu pare", assegura. Mirabet va créixer en un entorn molt musical, però era de la generació del seu progenitor, també músic. "Era la primera vegada que feia amics músics, i eren tots de Sant Boi, on també vaig gravar la primera maqueta. Que ara em vegin tornar una mica més madur musicalment em fa molta il·lusió", assegura.

Actualment, Mirabet viu entre Barcelona i Sitges, d'on són la majoria dels músics del seu grup. I és que malgrat que la fama la tenia a França, el disc l'ha fet aquí, amb Marc Parrot de productor i els músics amb qui sempre ha confiat: el trombonista Josep Tutusaus, el bateria Marc Llorià, el pianista Òscar Ferret -tots de Sitges-, el contrabaixista Jordi Mestres -de Vilanova i la Geltrú- i el guitarrista Sergio Fernández -de Sant Boi-. "El primer professor de trombó del Tutu [Josep Tutusaus] va ser el meu pare, i jo de petitet ja anava a les jam sessions de jazz, on trobava tots aquests músics, que són els que obren la jam . Tenen 10 anys més que jo, que només era un músic de carrer i a ells els considerava músics de veritat". Els admirava en secret, fins que un dia se li van acostar i li van proposar de fer alguna cosa junts. "Tot això m'ho anava apuntant, i quan vaig tenir els diners per fer un disc ho vaig tenir clar: són els millors músics que he vist tocant en directe el que jo vull tocar".

El resultat és un folk anglosaxó matisat per uns aires de jazz i de blues que s'adapten com un guant a la veu estripada de Mirabet, tot i que encara confon James Morrison amb James Blunt. Ara acaba de tornar d'Escòcia, on va anar "per desconnectar i per descobrir aquest folk que va travessar l'Atlàntic", i a partir del gener espera fer una gira com Déu mana. De moment, l'Altaveu serà una bona oportunitat per veure'l, però també serà als Jardins del Retiro de Sitges (21/9) i a l'Heliogàbal (25/9). Damien Jurado, Scott Matthews, Standstill, La Troba Kung-Fú, Pony Bravo, Núria Graham i molts d'altres completen la programació de la 25a edició del Festival de la Música i la Cançó de Sant Boi de Llobregat.

stats