PANTALLES
Cultura 11/01/2013

Agitadors de l'audiovisual

'Mi loco Erasmus', el debut en llargmetratge de Pioneros del Siglo XXI, és un exemple de les noves formes de televisió i cinema nascudes amb internet

Eulàlia Iglesias
2 min
AGITADORS DE L'AUDIOVISUAL

Un artista en ple bloqueig creatiu (Didac Alcaraz) decideix fer un documental sobre els estudiants estrangers que envaeixen Barcelona. A mesura que avança en el projecte, la imatge d'una ciutat moderna i europea es va distorsionant... Aquest és el punt de partida de Mi loco Erasmus de Carlo Padial, que ja havia pres els universitaris becats per la UE com a excusa en la seva segona novel·la, Erasmus, Orgasmus y otros problemas (Libros del Silencio). La pel·lícula no és una adaptació del llibre ni la filmació d'un reportatge tradicional. Comença com una mena de fals documental i deriva cap a un retrat del mateix protagonista que esdevé, a la vegada, un retrat dels marges, geogràfics i creatius, de la Barcelona institucional.

Mi loco Erasmus és el primer llargmetratge de Pioneros del Siglo XXI, agitadors de l'audiovisual que es mouen pels circuits alternatius des de fa temps. Darrere d'aquesta denominació s'hi amaguen Padial, Carlos de Diego i Didac Alcaraz. Els Pioneros del Siglo XXI practiquen uns formats en què l'humor es barreja amb tota promiscuïtat amb la tradició documental menys encarcarada.

CONEIXEU EL MAURI?

D'aquí n'han sorgit sèries de culte com Josep Mauri. La dictadura de la raó (2007). Estrenada a la Xarxa de Televisions Locals, la particular filosofia vital del Mauri ha tingut una nova vida gràcies a internet, on també han reviscut altres formats semblants que van crear per a la XTVL, com Extres i Tertulians . El culte definitiu cap als Pioneros es consolida amb un altre programa, pensat ja directament per a internet, Go, Ibiza Go! , en què subverteixen les formes i els continguts dels infoshows , a la manera que ja havien practicat altres guerrillers audiovisuals com els de Gabinete de crisis .

A més dels Pioneros, al reduït equip de Mi loco Erasmus hi trobem altres noms significatius. La coproducció del film va a càrrec d'Òscar Andreu i Òscar Dalmau. La música de la pel·lícula l'ha compost Esteban Navarro de Venga Monjas. Els crèdits (un delirant muntatge de vídeos felins) són responsabilitat del Carlos Vermut de Diamond Flash , el film que ha trasbalsat el cinema espanyol des del subsòl.

UN NOU PARADIGMA

I també hi apareix el còmic i escriptor Miguel Noguera. Una sèrie de connexions que confirmen Mi loco Erasmus com un exemple paradigmàtic d'aquest nou audiovisual que es mou fora dels espais institucionals. Un audiovisual que ha convertit la falta de mitjans en la seva identitat estètica i que veu internet com un hàbitat natural on es retroalimenta. I que es caracteritza per la pràctica d'un humor que, lluny de la comicitat clàssica, no té com a finalitat última provocar la rialla.

PROJECCIÓ: CINEMA MALDÀ, DIJOUS 17 DE GENER

stats